Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Nätattacker mot Sony inte en krigshandling

USA:s president Barack Obama.
USA:s president Barack Obama. USA:s president Barack Obama. Bild: Michael Reynolds / EPA president

Nätattackerna mot filmbolaget Sony Pictures var inte en krigshandling utan cybervandalism, enligt USA:s president Barack Obama.

President Barack Obama har kommenterat nätattackerna i en tv-intervju för tv-kanalen CNN. USA har anklagat Nordkorea för attackerna och hotat med motåtgärder.

- Nej, jag anser inte att det var en krigshandling. Det var cybervandalism, som kom att kosta mycket och vi tar det mycket allvarligt, sade Obama i en intervju för tv-kanalen CNN.

Obama varnade tidigare i veckan att USA överväger proportionella motåtgärder mot Nordkorea vid en tidpunkt som man själv kommer att välja.

Republikanska politiker som John McCain, den blivande ordföranden för senatens inflytelserika utrikesutskott, har sagt att attackerna utgör en krigshandling som man måste reagera mot.

Nätattackerna mot Sony Pictures ledde till att filmbolaget ställde in premiären av filmen The Interview som handlar om ett mordförsök på Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Nordkorea har bestämt förnekat att det skulle ha något med nätattackerna atta göra och har i stället föreslagit en gemensam utredning om attackerna med USA.

Nordkorea får stöd av många oberoende experter som betvivlar att det slutna landet har kapacitet att utföra så avancerade attacker.

Experter i USA anser däremot att det är mer troligt att det var oberoende hackrare eller forna Sony-anställda som utförde de omfattande nätattackerna.

Obama lovar än en gång att tömma fånglägret i Guantánamo Bay

Obama lovade också att göra allt som han kan för att stänga det omstridda fånglägret i Guantánamo Bay på Kuba.

Presidenten lovade redan då han tillträdde för knappt sex år sedan att stänga lägret, men det har inte lyckats på gund av republikanskt motstånd i kongressen.

- Jag kommer att göra allt för att stänga lägret. Det faktum att folk hålls kvar där fortsätter att inspirera jihadister världen över, konstaterade Obama i intervjun som han gav innan han åkte på semester till Hawaii.

Läs också