Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads energiverk säljs till Herrfors

Energiverket i jakobstad.
Arkivbild. Energiverket i jakobstad. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist energiverket

Stadsfullmäktige i Jakobstad godkände försäljningen av Jakobstads energiverk till Herrfors för 70 miljoner euro.

- Ett historiskt beslut, det största beslutet under mina 18 år i fullmäktigesalen, säger Anna-Maja Henriksson (SFP). Avtalet skrivs i mellandagarna eller allra senast den 31 december, säger stadsjurist Anne Ekstrand. .

Behandlingen av ärendet inleddes med att konfidentiella handlingar delades ut till ledamöterna. De fick en dryg kvart på sig att bekanta sig med materialet och sen godkände ett enhälligt fullmäktige köpet. Ledamöterna var också ense om att merparten av köpesumman ska gå till att korta av skulderna. Den kritik som kom fram rörde hemlighetsmakeriet angående beredningen och de anställdas trygghet när de övergår från Energiverket till Herrfors.

Försäljningen bryter skuldspiralen

Köpet är en rejäl julklapp till Jakobstadsborna, säger Anna-Maja Henriksson. Skuldsättningen per invånare minskar med 3500 euro.

-Nu är Jakobstad också mera attraktiv när det kommer till kommunsammanslagningar, säger Anna-Maja Henriksson.

- Det här räddar Jakobstad från att bli en kriskommun. Nu är vi mycket bättre rustade för framtiden, säger Kaj Nyman (SFP). Men nu gäller det att hålla i slantarna, annars är vi i samma dike om 10 igen och då har vi ingeting att sälja för att klara skulderna.

Kritik kring informationen står kvar

Beredningen av ärendet har fått kritik för bristfällig information till förtroendevalda och invånare. Men försvararna säger att för stor öppenhet hade kunnat stjälpa affären. Marcus Suojoki, (SFP) säger att arbetet med en bolagisering pågått hela året och att försäljningen är en win-win-situation för alla parter och affären ger staden en sund bas att stå på. Suojoki litar på att gruppen som berett ärendet sett till stadens bästa och Mikael Snellman, (KD), säger att han förstår förfaringssättet.

- När man inleder förhandlingar så skriver man avtal om att hålla tyst och sen håller man tyst, säger Snellman. Tidigare skulle jag ha sagt att det är dumt att sälja mjölkkon, men tyvärr ser det ut som om mjölken sinar och efter den information jag fick på seminariet förra vecka är jag övertygad om att köpet är vår bästa och enda möjlighet. Nu har staden ännu insyn och kan påverka bolaget.

Även Jarmo Ittonen (V) påtalar också att stan som äger äger 40 procent av aktierna i Katternö fortfarande kommer att rätt stark beslutanderätt och påverkningsmöjligheter även i framtiden.

- Men för tre, fyra år sen skulle en försäljning ha varit utesluten för min del. Men vi måste ha pengar i kassan och 70 miljoner är väldigt mycket pengar. Vi kan korta av lånen men vi ska inte göra några större investeringar. Nu gäller det att ha is i hatten och förnuft i huvudet, säger Ittonen.

Ställda mot väggen

Pentti Silvennoinen (Centern) sa i sin taltur att det är svårt att veta om staden gör en bra affär eftersom man inte tagit in andra anbud än Herrfors.

- Jag måste säga att jag stöder affären, men jag gör det i god tro. Jag vet inte om vi säljer dyrt eller billigt, det vet vi först om 10 år. Och jag känner inte heller till alla detaljer, säger Pentti Silvennoinen (Centern).

De grönas Anna-Maija Lyyra säger att hon känner sig osäker. Lyyra säger att eftersom beredningen dragit ut på tiden är fullmäktige nu ställda mot väggen både vad det gäller tidspress och ekonomi.

- Vi har vetat om bolagiseringen i drygt ett år, men nu sitter vi här strax innan julafton och måste ta ett beslut. Jag skulle gärna få klarhet i hur ägarstrukturen i de här företagen ser ut. Jag hoppas att det här är en bra affär, säger Lyyra.

Men Kaj Nyman säger att det kommer att bli vanligare med snabba beslut i framtiden.

– Jag tror att vi måste börja göra snabbare beslut än tidigare även vad det gäller exempelvis fastighetsaffärer, säger Kaj Nyman (SFP).

"Grym hybris"

Ilmari Heinonen stöder försäljningen av Energiverket, men han kritiserar starkt tillvägagångssättet.

- Det fanns ingen grund till detta hemlighållande, säger Ilmari Heinonen (Saml.). Det handlar bara om att göra sig viktig och exkludera, en grym hybris. Det handlar inte om att minera Finska viken direkt, och information hade inte stjälpt affären. Köpet kom ut i media för flera veckor sen, men inte drog sig Herrfors ur ändå. Så här har det också gått till vad det gäller parkeringsgrottan under torget. Det blir lätt en vana att agera på detta sätt.

Köpevtalet skrivs i mellandagarna eller allra senast den 31 december, säger stadsjurist Anne Ekstrand. Köpet brådskar för att staden ska slippa betala överlåtelseskatt.

Läs också