Hoppa till huvudinnehåll

Årets snackisar

Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014.
Det var mycket snack om prideparaderna i år. Två kvinnor kysser varandra under prideparaden i Prag i augusti 2014. Bild: EPA/MATEJ DIVIZNA webbens krönika 2014

Vad har året 2014 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Under ett år hinner det hända en hel del som det snackas riktigt mycket om. Här är samtalsämnena vi minns bäst.

Anka: KAJ säljer slut på Wasa teater

Humorgruppen KAJ satte ihop en liten show som de tänkte visa på Wasa Teaters lilla scen några gånger. Intresset växte sig ändå så stort att det blev 24 utsålda shower på stora scenen, och dessutom kan du nu se en av dem på Arenan. Under deras tid på Wasa Teater var föreställningen Pjäs elo pjas - det är frågan allt folk här i Österbotten snackade om. Har du sett KAJ ännu? var den självklara frågan. Vilka stjärnor. En snackis blev de nu igen när de gjorde julkalendern här på X3M. De har gjort tittarrekord både hit och dit, och jag tippar att de flesta sett åtminstone en lucka eller två. Här kan du kolla in alla luckor.

Muffe: Kim Kardashians nakna bak

I mitten av november fick vi se något chockerande. Skandaldrottningen Kim Kardashian poserade nämligen naken och inoljad. Bilden har fastnat på allas näthinnor. Det spreds också väldigt många memen på det. Alla ville göra sina egna versioner.

Catzo: Jeppis Pride & jämlik äktenskapslag

Medborgarinitiativet om en jämlik äktenskapslag kom 2013, men 2014 var året när HBTIQ-frågorna blev de största snackisarna. Inför Jeppis Pride, som ordnades för första gången, var reaktionerna delade. Insändare följdes av fler insändare och näthatet blev vardagsmat. Trots allt det här blev det en fruktansvärt lyckad prideparad. För att inte prata om Helsinki Pride som ordnades några veckor innan och samlade hela 20 000 deltagare. I år är det verkligen homonas år, och det är väl då för väl att både riksdag och regering röstade för den jämlika äktenskapslagen.