Hoppa till huvudinnehåll

IS driver sexslavar till självmord

Peshmerga-soldater har satts in för att bekämpa Islamiska staten.
Kurdiska gerillasoldater har satts in för att bekämpa Islamiska staten. Bilden från enklaven Nineve i norra Irak. Peshmerga-soldater har satts in för att bekämpa Islamiska staten. Bild: AFP / Lehtikuva islamiska staten

Flickor och kvinnor ur den yazidiska minoriteten som har tvingats bli sexslavar åt medlemmar av jihadistorganisationen Islamiska staten är djupt traumatiserade och många av dem har begått självmord. Det framgår av en ny rapport från Amnesty International.

Människorättsrörelsen Amnesty International har publicerat en ny rapport om de flickor och kvinnor som tillfångatogs av Islamiska staten i Sinjar-regionen i nordvästra Irak i augusti. Amnesty har intervjuat över 40 kvinnor som lyckats fly fångenskapen. Flertalet av dem som tillfångatogs i augusti tillhör den yazidiska minoriteten.

Ingen vet exakt hur många kvinnor som IS håller fångna. De är flera hundra, men enligt Amnesty kan de vara flera tusen.

De har utsatts för tortyr, våldtäkter, tvångsäktenskap och de har sålts och köpts, eller skänkts till IS-krigare och deras anhängare.

Många av IS sexslavar är flickor i åldern 14-15, men en del ännu yngre än så, säger Amnestys krisexpert Donatella Rovera i ett uttalande. Enligt Amnesty är de flesta förövarna irakiska och syriska män.

De överlevande behöver stöd

Kvinnorna är svårt traumatiserade av de grymheter som de utsatts för och flera av dem som Amnesty intervjuat, berättar om andra flickor i fångenskapen som begått självmord eller om hur de själva försökt ta sina liv.

Den traumatiska upplevelsen bland de överlevande förvärras av traditioner gällande sex, våldtäkter och familjens ära. Många av dem som lyckats fly får inte den hjälp eller det stöd som de skulle behöva.

Amnesty uppmanar den kurdiska ledningen i Irak, FN och internationella hjälporganisationer att göra mera för att hjälpa flickor och kvinnor som överlevt fångenskap hos Islamiska staten.