Hoppa till huvudinnehåll

Färjebussarna slutar gå till Vasa hamn

Bussarna som trafikerat till och från Vasa hamn slutar gå vid årsskiftet.
Färjebussarna. Arkivbild. Bussarna som trafikerat till och från Vasa hamn slutar gå vid årsskiftet. Bild: YLE/Wiik& Ström färjebuss

Anslutningstrafiken mellan Vasa centrum och Wasalines färja slutar gå vid årsskiftet. Bolaget som skött trafiken ogillar beslutet.

- Det är synd att förbindelsen läggs ned, säger Patric Wiik, vd på bussbolaget Wiik & Ström.

Enligt ett pressmeddelande från bolaget kommer Vasa stad att byta ut anslutningstrafiken till hamnen mot sådana busslinjer som huvudsakligen betjänar stadens egna invånare. Dessutom har stadens tekniska verk meddelat att behovet av anslutningsbuss inte är stort.

Bryter mitt i avtalsperiod

Anslutningsbussen används i första hand av svenskar som kommer på besök till Vasa. Avtalet med staden är i kraft till sommaren 2015 men nu kommer staden att ändra på det mitt i avtalsperioden, enligt Wiik & Ström.

Hittills har det funnits bussförbindelse till hamnen från järnvägsstationen en timme före färjans avgång. Vid färjans ankomst har en buss väntat i hamnen som sedan kör in till centrum via de centrala hotellen.

Fel i tidtabellerna

Wiik & Ström, Vasa Lokaltrafik och Wasaline har med busstrafiken till hamnen i sina tryckta tidtabeller. De är ikraft till utgången av maj 2015, men som det nu ser ut kommer de inte att stämma gällande förbindelserna till färjan.

Wasalines färja kommer att tas upp på torrdocka den 28 december och återkommer i trafik den 12 januari 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten