Hoppa till huvudinnehåll

Mystiskt mord i tvådelade minithriller

Inget ljus i tunneln (16)
Inget ljus i tunneln (16) Bild: Kalle Ahti irina björklund som vera grönh

En ung flicka, Julia, hittas våldtagen och strypt med ett hundkoppel. Kriminalöverkonstapel Vera Gröhn ställer in sin lediga helg. Det är upptakten i minithrillern Inget ljus i tunneln.

Gröhn, hennes chef kriminalkommissarie Heimo Partanen och äldre konstapel Eki Vuori utgör kärnan i teamet som arbetar med fallet.

Den mördade flickans syster, Amanda, är sluten som en mussla och föräldrarna i Österbotten kan inte bidra med någon väsentlig information om Julias umgängeskrets och vanor. Idogt polisarbete nystar fram ett antal misstänkta men motivet är oklart.

Är det frågan om ett brott utfört i stundens hetta av en våldsam natur eller har man att göra med en iskallt kalkylerande gärningsman? Vissa drag i utförandet av mordet tyder på att mördaren är perverterad.

Vera, Heimo och Eki vid ett bord i dramaserien Inget ljus i tunneln
Vera, Heimo och Eki vid ett bord i dramaserien Inget ljus i tunneln Bild: Kalle Ahti Yle Fem,Irina Björklund,Svante Martin,Peter Kanerva,peter kanerva som eki vuori

Under arbetet med fallet stöter Gröhn på kvinnoförtryck i olika former samtidigt som hennes son Jeppe i högstadiet försöker lära sig hantera skräcken för kvinnors sexualitet med hopplös pubertal klumpighet. Mor och son är på kollisionskurs.

Utredningen borrar sig ner i människosjälens mörka skikt. Det handlar om kön, sexualitet och makt. Den tvådelade minithrillern baserar sig på Marianne Peltomaas bok med samma namn.


2 avsnitt
30 dagar på Arenan

Repris från 2011

I rollerna Irina Björklund, Svante Martin, Peter Kanerva, Maria Heiskanen, Mats Långbacka, Iida Kuningas, Jonna Järnefelt m.fl.
Manus: Annina Enckell.
Regi: Lauri Nurkse.
Produktion: Zodiak Finland, 2011

Vera med sin son Jeppe i dramaserien Inget ljus i tunneln
Vera och Jeppe. Vera med sin son Jeppe i dramaserien Inget ljus i tunneln Bild: Miira Sipiläinen Yle Fem,Irina Björklund,irina björklund som vera grönh

Mer från programmet

Läs också