Hoppa till huvudinnehåll

Saxofonen ljuder då julfreden utlyses

Saxofonisten Conny Sundman har tränat en hel del inför julfreden där han är med i Flottans musikkår.
Som saxofonist i Flottans musikkår består årets dagar av både övning och konserter. Det vet Conny Sundman som här övar inför julfreden som utlyses i Åbo på julafton. Saxofonisten Conny Sundman har tränat en hel del inför julfreden där han är med i Flottans musikkår. Bild: Yle/Jesper Alm flottans musikkår,Åbo

På julafton ljuder Conny Sundmans saxofon då julfreden utlyses i Åbo. Sundman spelar med i Flottans musikkår sedan sommaren.

- Åtminstone får vi vara förberedda på lite kyla då vi står där uppradade med ett kallt instrument i handen, säger Sundman. Men det är vårt jobb och vi är vana med att spela i olika väder.

Sundman är hemma från Pedersöre och har utbildat sig till saxofonist på Novia i Jakobstad. Då han ryckte in i militären insåg han att musikkåren kunde erbjuda en karriär.

- Försvarsmaktens musikkårer är nästan de enda platserna där man kan livnära sig som saxofonist i dag och jag är glad att jag har fått äran att vara med, säger Sundman.

På julafton då julfreden utlyses bjuder Flottans musikkår på musiken och det spelas både traditionell militärmusik som julsånger.

- Före sändningen i tv inleds underhåller vi publiken med julsånger men då lamporna tänds och kamerorna är igång är det Björneborgarnas marsch och andra militära kompositioner som gäller, säger Sundman. Jag hoppas att vi lyckas förmedla glädjen och stoltheten vi känner till publiken på plats och i hemmasofforna.

Julfreden utlyses på julafton klockan 12 från Brinkkalahusets balkong på Stortorget i Åbo. Evenemanget sänds på Yle TV1 med start klockan 11.55.

Läs också