Hoppa till huvudinnehåll

Tsunamin gav perspektiv på livet

Henrik och Sarina Konradsdal
Henrik och Sarina Konradsdal här tillsammans med deras gemensamma dotter Sonia säger att de vet vad de skulle göra i fall en ny tsunami skulle komma. Henrik och Sarina Konradsdal Bild: Yle/Kia Svaetichin henrik och sarina konradsdal

Tsunamin som drog in över Thailand annadag jul för tio år sedan dödade över 8 000 människor. Thailändska Sarina Konradsdal jobbade som dykinstruktör i Khao Lak, ett av de värst drabbade områdena. Hon var en av dem som överlevde.

Jag visste att jag skulle dö, det kändes som en pistol var riktad mot mitt huvud och jag tänkte på mina föräldrar.

– Jag visste att jag skulle dö, det kändes som en pistol var riktad mot mitt huvud och jag tänkte på mina föräldrar.

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.
SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt. Bild: Yle some

Sarina var på dykkontoret då den förödande tsunamin kom. Hon såg en massa folk som kom spingande från stranden men ingen verkade riktigt veta vad som pågick. Hon sprang i panik upp mot bergen. Följande dag återvände hon ner till stranden och då var allt borta.

– Dykkontoret var borta, bilen var borta och alla trodde att vi också hade dragits med av vågorna, säger Sarina.

Havet betedde sig konstigt

Rätt innan telefonnätet överbelastades insåg jag att det nog är bäst att jag skickar ett sms till mamma. Jag skrev att när du ser det här på nyheterna så vet du att jag är okej.

Sarinas man, Henrik Konradsdal, jobbade också som dykinstruktör. Han var och dök med ett gäng turister utanför Kata Beach då tsunamin kom. Den erfarna kaptenen på dykbåten märkte direkt att någonting var galet med havet och sade att ingen fick hoppa i vattnet. Henrik minns att vattnet betedde sig väldigt märkligt. Så började vattnet dra sig tillbaka.

– När vågen kom såg vi den komma in över ön där vi var. det var en väldigt märklig känsla för det var ju inte många som visste vad en tsunami var innan det, säger Henrik.

Så började folk ringa från Phuket till dykbåten, men också oroliga släktingar och vänner världen över ringde.

– Innan telefonnätet överbelastades insåg jag att det nog är bäst att jag skickar ett sms till mamma. Jag skrev att när du ser det här på nyheterna så vet du att jag är okej, säger Henrik.

Satt djupa spår

Kata Beach
Tsunamin förstörde stora delar av Kata beach, som ligger på västra sidan av Phuket, och även gatorna ovanför. Idag är allting återuppbyggt. Kata Beach Bild: Yle/Kia Svaetichin kata beach

Både Henrik och Sarina jobbade med att städa upp efter tsunamin och med att hjälpa dem som behövde hjälp. Men upplevelsen har satt djupa spår och Sarina har fortfarande svårt när det regnar och blåser.

– Nu känns det bättre, men de första fem åren efter flodvågskatastrofen så kände jag mig väldigt obekväm vid dåligt väder.

Folket i Thailand har lärt sig vad en tsunami är och hur man bäst ska skydda sig, säger Sarina. Nu är det viktigt att vi för den kunskapen vidare till våra barn. Henrik instämmer och säger att man får mer respekt för livet.

– Man ska inte ta allt för givet här i livet. Man får leva från dag till dag och vara glad för det man har.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes