Hoppa till huvudinnehåll

Vinterunderhåll skapar huvudbry för fastighetsägarna

Isig trottoar
Husbolagen ansvarar för trottoarernas vinterunderhåll och kan bli ersättningsskyldiga om fotgängare slår sig. Isig trottoar Bild: Yle/Madeleine Boström Borgå,vinter,is,halka,halt väderlag

Det är husbolagen eller fastighetsägarna som ansvarar för trottoarernas snöröjning och underhåll om kommunen inte har tagit på sig ansvaret. Kommuner kan ta över ansvaret för vinterunderhållet på detaljplanerade områden.

- Husbolagen kan vid behov ge över ansvaret till fastighetservicebolag, säger juristen Jenni Hupli vid Finlands fastighetsförbund. Men det är fortfarande husbolagen som ansvarar om fotgängare halkar och slår sig, om trottoarernas vinterunderhåll inte har skötts ordentligt.

Husbolagen rådfrågar dagligen Fastighetsförbundet i ärenden kring vinterunderhållet.

Snöhögar irriterar också invånare. Enligt bygginspektör Reima Ojala vid Åbo stad tar invånarna ibland lite väl snabbt kontakt med staden då snöhögar inte är undanröjda och ligger i vägen för deras framfart.

- Vi kontaktar husbolagen vid behov men inte alltid, säger Ojala. Om det har snöat mycket under natten och snön står i stora drivor och väntar så brukar folk ringa och vara mycket irriterade men det är omöjligt att få bort alla snöhögar samtidigt.

Enligt Ojala måste staden då prioritera snöröjningen på viktiga trafikleder och farliga platser.