Hoppa till huvudinnehåll

Årets internetfenomen

Sara Maria Forsberg med mössa på huvudet.
Smoukahontas är definitvt ett av årets fenomen. Sara Maria Forsberg med mössa på huvudet. Bild: Yle / Camilla Fagerholm webbens krönika 2014

Vad har året 2014 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Anka: Sara Maria Forsberg

Den här våren fanns det under några veckor bara ett namn på allas läppar, och det var Sara Maria Forsberg. En helt vanlig tjej från Jakobstad, med en fenomenal förmåga att härma dialekter. Sjunga kan hon också. Efter att ha gjort rekordsnabb succé med videon här under, åkte hon till USA och medverkade i The Ellen DeGeneres Show. Nu för tiden bor hon i L.A. där hon bland annat fått en liten biroll i Renny Harlins film Skiptrace. Snacka om kometkarriär.

Muffe: Ekorrviskaren

Konsta Punkka är en finsk kille med 168 000 följare på Instagram. Hans grej är att han fotar fina bilder på djur, mest ekorrar. Bilderna lägger han på sitt Instagram-konto som heter kpunkka. Idén till ekorrbilderna fick han när han tröttnade på kompisarnas selfies. Jag blir så himla glad av de fina söta djurbilderna. Får lust att kramas med alla söta ekorrar och rävar. Läs mer om ekorrviskaren här!

Catzo: Sia - Chandelier

Trots att hon figurerat i musikvärlden länge redan kom Sia som en blixt in i alla medvetande när hon släppte sin superhit Chandelier i mars i år. Det är ändå inte bara låten som är värd en eloge, musikvideon är kanske till och med snäppet tuffare. I videon ser vi 12-åriga Maddie Ziegler utföra en hisnande koreografi till Chandelier, det är både sorgligt och vackert. Maddie har dansat sedan hon var två år gammal, och det märks.

När det görs satir och skoj på något som finns på nätet, då vet man att man lyckats med ett fenomen. Det finns många som har försökt sig på Maddies dans, till exempel Jimmy Kimmel.
Eller killen som förlorade ett vad och var tvungen att lära sig hela koregorafin. Visst är han imponerande?


Här kan du beundra den riktiga videon som har nära 400 miljoner tittningar.