Hoppa till huvudinnehåll

Gävlebocken står fortfarande

Gävlebocken 2009
Så här stolt stod Gävlebocken år 2009, innan den brändes ner den 23 december. Gävlebocken 2009 Bild: Wikimedia Commons/Tony Nordin gävlebocken

Gävlebocken har i år klarat sig oskadd så här långt.


- Jippi, julafton och jag står upp, tweetade bocken imorse.

Halmbocken står på torget i Gävle och har i år skyddats av bland annat taxichaufförer. Tidigare år har bocken bränts upp närmare trettio gånger, förstörts på andra sätt och en gång blivit överkörd av en bil. Ifjol brann bocken flera dagar innan julafton (se video).

Men bocken har inte fått stå i fred i år heller, det har gjorts åtminstone tre försök att bränna upp den. Du kan följa med Gävlebockens kamp mot oddsen direktsänt via en webbkamera på Gävle stads sidor.

Förutom att bocken tweetar skriver den också blogg där den till exempel listat sin topp tio-lista på de värsta sångerna någonsin för halmbockar. På listan finns bland annat låtarna Watch it burn och Burning love.

Elvis hör inte till bockens favoritartister med sitt eldiga budskap.

Läs också