Hoppa till huvudinnehåll

Julmaten slog igenom på 1700-talet

Ett julbord
Ett julbord Bild: Yle/Carmela Walder holmska julbordet

I Holmska gården i Borgå finns ett julbord framdukat. Det är en rekonstruktion av hur en rik borgare dukade till fest på 1700-talet.

På bordet finns uppskuren skinka, ärter och torkade fikon. I en skål finns morotslåda och i en annan sillsallad. Mycket av det vi har på vårt julbord slog igenom på 1700-talet.

1700-talet var gastronomins århundrade. Det blev viktigt att samla vänner och bekanta kring en god middag.

Franska influenser

Nyheter på 1700-talet var olika lådor: kålrotslåda, morotslåda och potatislåda. Aladåb och spenatstuvning var ny festmat.

Maträtter
Maträtter Bild: Yle/Carmela Walder holmska julbordet

Mycket av influenserna kom från det franska köket. Därifrån kom senapen och ättikan, sylter och geléer.

Härliga efterrätter introducerades. Hit hörde glass och exotiska frukter. På bordet i den Holmska gården står en skål med vindruvor, apelsiner och äpplen.

Borgå var en handelsstad på 1700-talet. Här var det lättare än på många andra håll att komma över importerad frukt, både färsk och torkad. Socker fanns det också att köpa.

Kaffe och punsch

På bordet finns också en kaffekanna, en sockerskål och en stor skål med en slev i.

- Det är en skål för punschbål, berättar forskare Lillemor Jordas.

Skål med släve
Skål med släve Bild: Yle/Carmela Walder holmska julbordet

Efter maten drack kvinnorna kaffe och männen varm punschbål. Bålen fanns i den stora skålen av fajans.

- Fajans slog igenom på 1700-talet, säger Lillemor Jordas.

Porslin från Kina

Tidigare hade man oftast tenntallrikar eller trätallrikar. I och med att det ostindiska kompaniet grundades så kunde fajans och porslin importeras till och med från Kina, berättar Jordas.

Bestick i silver blev vanligare i rikare familjer. Gaffeln fick tre piggar i stället för två. Skeden blev oval.

Gaffel i detaljbild
Gaffel i detaljbild Bild: Yle/Carmela Walder holmska julbordet

Till en vacker dukning hörde servetter. De skulle vikas fint och placeras mitt på tallriken. I Holmska gården är de vikta i form av en fransk lilja.

Traditionen med att duka fint till jul har vi med oss också idag. Många plockar fram en handvävd duk och ärvt porslin.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland