Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Tsunamin och den ryska rubelns ras

Kata Beach
I Thailand oroar man sig främst för att turisterna har minskat. Det är de ryska turisterna man helst vill att ska återvända. Kata Beach Bild: Yle/Kia Svaetichin kata beach

Jag är precis färdig med en intervju som jag gjort med en familj som överlevde tsunamin för tio år sedan. Jag och min kameraman håller på att packa ihop våra grejer på strandrestaurangen där vi gjort intervjun. Då vinkar en man åt mej och vill att jag ska komma till hans bord.

Han ropar ”BBC?” till mig. Och jag svarar ”att nej, YLE, Finnish Broadcasting Company”. Han lyser upp och frågar på väldigt trevande engelska vad jag gör här i Thailand på Kata Beach i Phuket. Jag säger att jag gör intervjuer om tsunamin, det har gått tio år sedan den drog över Sydostasien och tog livet av över 230 000 människor. Men mannen och hans flickvän har redan för länge sedan fallit av kärran och stirrar skräckslaget på mig. Det ryska paret förstår inte engelska utan tror att det är på väg en tsunami hit just nu. Jag lugnar ner dem.

kia svaetichin,
Kia Svaetichin kia svaetichin, Bild: Yle kia svaetichin

Lite senare händer något liknande då en nepalesisk gästarbetare frågar varför vi filmar. Jag förklarar igen om tsunamin och att det ska hållas en minnesceremoni på annandag jul. Han tittar med förvåning på mej. Är det verkligen någonting att uppmärksamma, undrar han. Det var ju en alldeles förfärlig tragedi och man behöver inte påminna turisterna om den. De thailändare som jobbar inom turistnäringen är också främst oroliga över att antalet turister som besöker deras land bara sjunker.

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.
SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt. Bild: Yle some

Jag inser att de flesta som jobbar här på turistorten funderar på helt andra saker än flodvågskatastrofen för tio år sedan. Främst funderar de på hur fler turister ska komma tillbaka till Thailands stränder. Men turistnedgången beror inte på tsunamikatastrofen.

Kata Beach har de senaste åren haft väldigt många turister från Ryssland. Hotellrumsbokningar från den ryska marknaden har sjunkit med 70 procent och man befarar att 50 procent färre ryssar kommer att anlända till Thailand under högsäsongen. Jag märker att de flesta ställen på Kata Beach har all skyltning också på ryska och det är tydligt att många turistdestinationer har gjorts mer ryskvänliga. De ryska turisterna var den tredje största gruppen turister som kom till Thailand. Bland annat nordbor och amerikaner lyser med sin frånvaro. En dansk man som jobbar med att föra ut turister på fisketur säger att nordborna hellre åker till Kanarieöarna än kommer hit för de står inte ut med de ryska turisterna. Men nu just finns det varken eller.

Men lika lite som ryssarna vill komma och turista till Finland och spendera en massa pengar vill de göra det i Thailand. Det beror på den ryska rubelns kollaps. Majoriteten av ryssarna har helt enkelt inte råd att semestra utomlands i samma utsträckning som tidigare. Men en annan viktig orsak lär ska vara att Ryssland har uppmanat sina medborgare att inte resa till 150 listade länder, vilket man i praktiken kan tolka som ett reseförbud.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes