Hoppa till huvudinnehåll

Putin lovar att vodkan inte blir dyrare

vodka
vodka Bild: EPA PHOTO EPA/YURI KOCHETKOV/vk-fob ryssland

Rysslands president Vladimir Putin har beordrat regeringen att inte höja priset på vodka. Vid ett möte med regeringstjänstemän och regionala guvernörer på onsdagen varnade Putin för följderna, om vodkan blir för dyr.

Enligt Putin skulle dyrare vodka leda till ökad framställning och konsumtion av hembränd sprit, något som vore långt farligare för folkhälsan.

Putins popularitet bland ryssarna beror mycket på att han förmår upprätthålla välstånd och stabilitet, inte minst under den nuvarande ekonomiska krisen.

- Om vodkapriserna höjs för mycket, blir följden bara att konsumtionen av illegal sprit ökar. De relevanta regeringsorganen bör vara medvetna om en sådan sak, sa Putin, som är känd för att förespråka en sund livsstil.

Det är ryska regeringen som fastställer priset på vodka. En halvliter vodka kostar idag 220 rubel, eller 3 euro och 50 cent i dagens kurs. Priset har ökat med cirka 30 procent sedan fjolåret.

En stor undersökning från 2013 visar att en fjärdedel av alla ryska män dör innan de fyller 55 år. Deras kärlek till alkohol, i synnerhet vodka, är en bidragande orsak.

Läs också:
Passionen för vodka dödar ryska män

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes