Hoppa till huvudinnehåll

Besk eftersmak efter fabriksstängning

Viktor Kock
Viktor Kock Viktor Kock Bild: Yle Radar 2014 viktor kock

- Jag har nog lugnat ner mig, men det har lämnat en besk eftersmak.
Det säger Viktor Kock när han blickar tillbaka på året som gått. Det var i somras som Viktor och nästan hundra andra arbetstagare på Rettigs radiatorfabrik i Jakobstad fick beskedet att fabriken flyttas till Polen.

rettig skylt
rettig skylt Bild: Yle/Kjell Lindroos purmo


Det har varit ett händelserikt år för 35-årige trebarnsfadern Viktor Kock från Pedersöre. Vid årets början jobbade han ännu som truckförare på Rettig Värmes fabrik i Jakobstad. Kring midsommar fick han beskedet att fabriken stängs och produktionen flyttar till Polen. Och när han tar steget in i det nya året har jobbet vid radiatorfabriken bytts ut mot juridikstudier.

- Fabriken gjorde ett gott resultat, men man gör större vinster i Polen, säger Viktor Kock.

Vemod

Det är med ett visst vemod som Viktor Kock blickar tillbaka på sina drygt tio år på Rettig. Han och de andra arbetstagarna ondgör sig över att en lönsam fabrik läggs ner.

- Vi fick bonus för att fabriken gick bra. Enligt det bonussystem vi har borde fabriken ha gjort en vinst på ca 4 miljoner euro. Bolaget är ute efter kortsiktiga vinster.

Skulle du då inte själv placera fabriken på en plats där vinsterna ökar?

- Om det är kortsiktiga vinster som söks. Men vår fabrik var inte förlustbringande. Det är sorgligt att vinstproducerande fabriker läggs ner, sorgligt att marknadskrafterna styr på det sättet. Sådana här beslut bidrar till att det ekonomiska läget i Finland försämras.

Avtagande efterfrågan

När bolaget tidigare i år meddelade om flytten till Polen hänvisades till avtagande efterfrågan på radiatorer, överkapacitet och höga produktionskostnader. Under de senaste sju åren har tillverkningen av element i Jakobstad mer än halverats, vilket enligt Rettig betyder att mer än hälften av fabrikens kapacitet är oanvänd.

Styrelseordförande Hans Sohlström på Rettig ICC.
Styrelseordförande Hans Sohlström på Rettig ICC. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist sohlström

- Jakobstad är vår klart dyraste fabrik, meddelade styrelseordföranden för Rettig ICC (Indoor Climate Comfort) Hans Sohlström när bolaget motiverade nedläggningen av just fabriken i Jakobstad.

Rettig ICC är alltså det affärsområde inom koncernen som tillverkar värmeelementen. Enligt Sohlström måste ett ansvarsfullt företag värna om sin konkurrenskraft och anpassa kapaciteten på sikt.

- Vi berättar inte i offentligheten vad stängningen betyder ekonomiskt men det kommer betydligt att förbättra resultatet i och med att vi kan producera de här produkterna förmånligare, var beskedet från Hans Sohlström i somras.

Marknadsekonomi

Stefan Sundgren som är professor i redovisning på Vasa universitet blev inte särskilt förvånad när han hörde om Jakobstadsfabrikens öde.

- Det är en fabrik i raden av flera som lägger ner, konstaterar Sundgren.

Det avgörande är egentligen inte om en speciell enhet inom en koncern går med vinst eller inte.

stefan sundgren
stefan sundgren Bild: Yle/Kjell Lindroos redovisning

- Man tar i beaktande flera olika saker vad helhetsbilden beträffar, enligt Sundgren. Själva kostnaderna, bland annat lönekostnaderna spelar in. Och så transporter; företaget vill kanske vara närmare marknaden.

Gemene man kan tänka ”va tusan” när en lönsam fabrik läggs ner säger Stefan Sundgren.

- Men det är så det fungerar när vi har en marknadsekonomi. Det är upp till företagen att fundera var det är bäst att ha produktion. De gör inte sitt jobb i ledningen om de inte funderar hur de kan hålla företaget effektivt.

Det har varit en trend att företag läggs ner i Finland och att produktionen flyttas utomlands. Det skedde inte minst när tidigare slutna asiatiska ekonomier öppnade upp sina marknader.

Överraskning

Uuras Korkea-Aho jobbade tidigare som VD på Rettig Värme; han pensionerades år 1996. Han blev personligen informerad av nuvarande styrelseordföranden Hans Sohlström om nedläggningen av fabriken i Jakobstad.

Uuras Korkea-Aho justerar värmen på ett av sina Purmo-värmeelement
Uuras Korkea-Aho justerar värmen på ett av sina Purmo-värmeelement Bild: Yle/Roger Källman uuras korkea-aho

- Det kom först som en jättestor överraskning. Jag sade bara ja, ja, jo, jo… . Jag kunde inte tro att det var aktuellt att lägga ner den här fabriken.

Med facit i hand kan man säga att Jakobstad och de som jobbade där bet sig själva i svansen. Det var nämligen just personal från Jakobstad som byggde upp den fabrik i Rybnik i Polen som nu tar över produktionen av värmeelementen.

- Allt tekniskt kunnande kom härifrån, tekniker och ingenjörer, säger den pensionerade VD:n. Min önskan var nog att det inte hade varit den här fabriken, utan någon annan som hade lagts ner.

Redan under sin tid som chef för fabriken i Jakobstad kunde Uuras Korkea-Aho förnimma en viss oginhet från koncernens sida gentemot fabriken i Finland.

- Man såg att det här var så långt uppe i Lappland. Varför skall vi transportera så här fram och tillbaka; vi kan lika gärna flytta fabriken.

Kortsiktigt

viktor kock utanför rettigs fabrik i jakobstad
viktor kock utanför rettigs fabrik i jakobstad Bild: Yle/Kjell Lindroos viktor kock

Viktor Kock vidhåller att det handlar om ett kortsiktigt beslut.

- Det finns ett stabilt samhälle. Det finns utbildad personal att tillgå. Det finns kollektivavtal som tryggar arbetsfreden, kontrar Kock

Han tror att vi finländare måste vara innovativa och hitta nya produkter för att klara oss. Själv har han tvingats vara innovativ vad den egna framtiden beträffar och har nu bytt lagret på Rettig mot studier i juridik.

- Fast jag studerar juridik hoppas jag att det ska behövas så litet jurister som möjligt i framtiden, skrattar Viktor. Det tyder ju på att allt inte går rätt till ifall det behövs jurister…

Radar sänds en andra gång på fredag 2.1 kl. 11.03. Finns också på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle