Hoppa till huvudinnehåll

Tio år sedan tsunamin i Asien

Sri Lanka
Förstörelse på Sri Lanka Sri Lanka Bild: EPA tsunami 2004

På annandag jul har det gått tio år sedan tsunamikatastrofen i Asien. Över 230 000 människor i 14 länder omkom i flodvågen som orsakades av en av de kraftigaste jordbävningarna som någonsin har uppmätts. Runt om i de drabbade länderna hålls minnesceremonier för offren.

Det var på morgonnatten finsk tid som jordbävningen inträffade ungefär 160 kilometer nordväst om den indonesiska ön Sumatra. Skalvet mätte 9,0 på richterskalan och inträffade i havet på ett djup av 30 kilometer.

Skalvet kändes över nästan hela Sydostasien och var så kraftigt att det utlöste mindre jordbävningar så långt bort som i Alaska.

Jordbävningen orsakade en tsunami som slog till utan förvarning eftersom det inte fanns något tsunamivarningssystem i Indiska oceanen.

Indonesien och den nordliga provinsen Aceh på ön Sumatra drabbades värst av flodvågen, som vällde in över området inom 15 minuter efter jordbävningen. Byar och städer utplånades på några minuter av över 20 meter höga vågor.

Närmare 168 000 människor omkom i Indonesien.

Banda Aceh, Indonesien
Staden Banda Aceh i Indonesien Banda Aceh, Indonesien Bild: EPA tsunami 2004

Ingen varning utfärdades

Det tog närmare två timmar för tsunamin att nå fram till Thailand, Indien och Sri Lanka. Men trots att den hade slagit till mot Indonesien mycket tidigare gick myndigheterna aldrig ut med några varningar.

Eftersom det inte fanns något tsunamivarningssystem fanns det heller ingen plan över hur invånare i regionen skulle varnas.

Kustområdena i Sri Lanka, sydöstra Indien och södra Thailand dränktes av upp till tolv meter höga vågor som svepte flera kilometer in över land.

I Sri Lanka omkom över 35 000 människor, i Indien 18 000 och i Thailand dog över 8 000 människor, bland dem 2 500 utländska turister.

Förstörelse på Sumatra
Aceh i Indonesien Förstörelse på Sumatra Bild: EPA tsunami 2004

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.
SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt. Bild: Yle some

Tsunamin vällde också in över det låglänta Maldiverna, där den högsta punkten ligger 2,4 meter över havsytan. Många öar blev under vatten i flera minuter.

Och efter att ha färdats mer än 6 000 kilometer över Indiska oceanen slog flodvågen också till mot Afrikas östkust. Där drabbades Somalia värst, flera hundra människor omkom.

Flodvågen kändes av ända i Sydafrika där flera människor drunknade i ovanligt stora vågor.

Men tack vare det långa avståndet till jordbävningens epicentrum orsakade tsunamin inga massiva skador på den afrikanska kusten.

Varningssystem kunde ha räddat 60 000

179 av de 230 000 omkomna var finländare, vilket gjorde tsunamin till den största enskilda storolyckan som har drabbat Finland under fredstid.

Över fem miljoner människor blev hemlösa i katastrofen.

Förödelsen efter tsunamins framfart var ofattbar.

Om det hade funnits ett tsunaminvarningssystem i Indiska oceanen kunde uppskattningsvis över 60 000 människor ha räddats. De skulle ha haft tillräckligt med tid att söka sig i säkerhet.

Varje år ordnas minnesstunder för offren på så gott som alla ställen som drabbades. Men nu på tioårsdagen av katastrofen ordnas större ceremonier som pågår i flera dagar.

Minnesceremoni på Patong beach i Thailand år 2008
Minnesceremoni på Patong beach i Thailand år 2008 Minnesceremoni på Patong beach i Thailand år 2008 Bild: EPA tsunami 2004

Bland annat i Phuket i Thailand kommer representanter för regeringen och inbjudna utländska gäster att delta.

Ceremonierna inleds med en evakueringsövning där varningssystemet för tsunamier, som installerades efter katastrofen, testas.

Det hela kulminerar i en ljusceremoni på stranden Patong Beach, som var ett av de ställen som drabbades värst i Thailand.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes