Hoppa till huvudinnehåll

Årets bästa musik

Beatrice Eli
Beatrice Eli Bild: Copyright © Märta Thisner, All Rights Reserved. webbens krönika 2014

Vad har året 2014 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Anka: Ásgeir Trausti och skivan In the silence (Dýrð í dauðaþögn)

Det här har verkligen varit en fint musikår med massor av nya upptäckter för min del. Den jag väljer att utse som årets bästa är ändå isländska Ásgeir Trausti. Jag hittade honom genom den fenomenala sajten Nordic playlist och var genast fast. Under 2014 gjorde han om sina låtar på engelska, men det är nog isländska som är det enda rätta när det kommer till albumet Dýrð í dauðaþögn. Albumet kom egentligen ut redan 2012, men den engelska versionen In the silence kom alltså ut 2014. Här under är min favoritlåt Nýfallið regn. Alldeles orgasmiskt underbar.Muffe: Svenskt

Vårens bästa låt var definitivt Ace Wilders Busy doin nothin. Det var en riktigt fräsch fläkt i Melodifestivalkretsarna. Nu hoppas jag på att Ace inte blir en “one hit wonder” eftersom hon är så himla duktig. Här i Finland har vi inte hört flera stora hits efter Mello-bidraget.
Eftersom jag älskar sommarplågor så måste säga att en av mina favoritlåtar i år varit Samir och Viktors låt Success. Underligt bra plåga med tanke på att det var en realitystjärna och modebloggare som gjorde den.

Höstens absolut bästa låt är Little Jinders Vita bergens klockor. Jag kan inte sluta lyssna på den på repeat och vråla med. Låten är ett samarbete med Rebecca & Fiona och nyligen gav Little Jinder ut sitt första svenskspråkiga album, Little Jinder.Catzo: Beatrice Eli och Silvana Imam

De är Sveriges hetaste musikpar just nu, Beatrice Eli släppte just en kritikerrosad platta och Silvana Imam släppte sin ep i maj. Trots att de gör ganska olik musik har de båda lyckats skapa sig riktigt stora namn på den svenska musikhimlen. De skilda stilarna kanske är bra för att de inte ska konkurerra för mycket med varandra också, det kunde bli bråk hemma annars. Om du inte har lyssnat på Beatrice eller Silvanas musik ännu tycker jag att du genast ska göra det, din jul kommer att bli så mycket bättre.