Hoppa till huvudinnehåll

Kia Svaetichin i Thailand: Hur livet går vidare

Ljus i Khao Lak.
Vid den svenska minnesceremonin i Khao Lak tände anhöriga ett ljus för varje svensk som omkom. Ljus i Khao Lak. Bild: Kia Svaetichin tsunami 20034

Klockan är 9.45 på annandagens morgon, det är exakt på klockslaget tio år sedan tsunamin rammade den lilla ön Ko Lanta. Matti Kallio vadar ner i det varma vattnet och simmar bort sin tio år långa ångest. Han överlevde tsunamin på samma strand och har först nu återvänt.

- Jag kände absolut ingenting, kan du tänka dig det? Ingenting, säger han till mig och skrattar lättad. Jag borde kanske ha gjort det här tidigare, fortsätter han. Typ åtta år tidigare så skulle jag ha besparat mig lite av det illamående och de ofattbart tunga tankar som har följt mig från och till i snart ett decennium. Fast jag kanske inte tidigare skulle ha varit färdig för att låta det gå.

SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt.
SoMe bild till tsunamins 10-årsprojekt. Bild: Yle some

När jag kommer fram till Khao Lak senare samma dag har solen redan gått ner. Klockan är en bra bit över sju på kvällen och jag hör vågorna svepa in över stranden. Framför mig brinner 543 ljus, ett för varje svensk som omkom i tsunamin 2004. På sandstranden alldeles bredvid Orchid Beach Resort har ungefär 500 anhöriga deltagit i en minnesceremoni. Det är stämningsfullt att se ljusen brinna i all sin ensamhet där på stranden just den här speciella dagen.

Men det är inte bara här som man hedrat de som gick bort då den förödande flodvågen ödelade stora delar av kusten. Total fick 8500 människor i Thailand sätta livet till i en av vår tids värsta katastrofer. Den tsunamin som efterföljde den enormt kraftiga
jordbävningen utanför Indonesien i Indiska oceanen träffade stora delar av den sydostasiatiska kusten och 230 000 människor miste livet i 40 olika länder, ännu fler skadades och 1,7 miljoner blev hemlösa. 179 finländare som dog i tsunamin.

Det har hållits ceremonier runt om i Thailand idag, bland annat i Phuket och vid minnesplatsen i Khao Lak. Det är här som den thailändska minnesceremonin äger rum.

Polisbåten T813 slungades två kilometer upp på land från vattnet och har blivit kvar på den platsen som ett minnesmärke efter tsunamin för tio år sedan.

Den gamla thailändska gubben som säljer mat i en anspråkslös liten strandrestaurang alldeles intill det enorma och lyxiga hotellet där den svenska minnesceremonin har ägt rum ler glatt mot mig. Jag frågar om han var med om tsunamin för tio år sedan. Han skakar på huvudet men säger att många av hans vänner dog och han skall hedra dem på en alldeles speciell plats som han inte tänker berätta åt mig om.

Sedan vinkar han till mig att jag ska komma närmare och så säger han: men vet du, livet går trots allt vidare.

fiskare på koh lanta
En fiskare på stranden Kantiang Bay på den lillla ön Ko Lanta som översköljdes av flodvågen på annandagen för tio år sedan. fiskare på koh lanta Bild: Kia Svaetichin fiskare koh lanta

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes