Hoppa till huvudinnehåll

Kim Dotcom avstyrde attack mot PSN och Xbox Live

Kim Dotcom
Kim Dotcom, som har rötter i Finland, har haft en avgörande roll i att stoppa överbelastningsattackerna. (Arkivbild) Kim Dotcom Bild: EPA/DAVID ROWLAND kim dotcom

Hackergruppen Lizard Squad har slutat attackera Playstation-nätverket och Xbox Live. Det skriver gruppen på Twitter. Som orsak uppger de att de har nått en överenskommelse med miljardären Kim Dotcom.

Play Station logo
Play Station logo Bild: EPA/CHRISTOPHER JUE play station
Flera Twitter-användarkonton med påstådda kopplingar till Lizard Squad skriver ändå att överbelastningsattackerna fortsätter men de har visat sig vara falska användarkonton.

Den konkurrerande hackergruppen Finest Squad, som har motverkat Lizard Squad i offentligheten, anser också att det är troligt att attackerna har upphört.

- Jag vet att Playstation är offline eftersom Sony försöker se till att det inte ska hända igen. Och jag vet att Xbox är online, kommenterade en anonym medlem av Finest Squad i en intervju för Youtube-kanalen DramaAlert under natten till söndag finsk tid.

Sony bekräftade på söndagsmorgonen att Playstation-nätverket är på väg att komma helt och hållet online igen. Yle Nyheter har också kunnat bekräfta att det nu fungerar att spela med Playstation-konsoler via nätet.

Hoppa över Twitterpostning

Miljardären Kim Dotcom, som har en finländsk bakgrund, berättar på Twitter att han erbjöd hackergruppen Lizard Squad 3000 betalda användarkonton till sin fildelningswebbplats Mega, i utbyte mot att attackerna mot spelkonsolerna upphör.

Användarkontona är aktiva i ett år. Gåvans värde omräknat till pengar är för tillfället ungefär 300 000 amerikanska dollar.

- Kontona kommer dessutom att fungera på livstid om attackerna faktiskt upphör, kommenterar han till DramaAlert.

Ville Dotcom få gratis reklam och kunna spela själv?

En sak som kan ha bidragit till Dotcoms engagemang i den här frågan är att han såg en möjlighet att kunna göra gratis reklam för sin fildelningswebbplats. Han tros också själv spela antingen Playstation eller Xbox.

- Tack för att ni nu låter folk spela, inklusive jag själv, skriver han i en offentliggjord dialog med Lizard Squad.

Samtidigt som Kim Dotcom fick attackerna att upphöra så är det värt att påpeka att konsekvensen blir att hackarna får mer uppmärksamhet och oväntade fördelar. Det är inte uteslutet att det kan sporra hackergrupper att utföra liknande attacker i framtiden, i hopp om att få ersättning för att sluta.

"Bättre att inte förhandla"

Erik Kain har i tidningen Forbes listat andra orsaker till varför Dotcom inte borde ha gett hackergruppen användarkonton. Han skriver bland annat att det är en bra princip att låta bli att förhandla med terrorister.

- Lizard Squad är inte en terrorgrupp, men de agerar med liknande principer, om än mindre destruktiva. De tar ned stora nätverk bara för att de upplever att det är roligt att göra så.

Den massiva attacken på Playstation- och Xbox-nätverken under julhelgen innebar att flera miljoner användare inte kunde spela mot varandra på nätet.

Lizard Squad har också tidigare attackerat distributionssystem för tv-spel. Till exempel i början av december så störde gruppen både Playstations butik på webben och Xbox Live.

Läs dessutom: Finländsk hackare bakom spelkonsolattacken

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes