Hoppa till huvudinnehåll

Årets bästa böcker

Vad har året 2014 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Anka: Tre systrar och en berättare

Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta.
Boken "Tre systrar och en berättare" fångar Ankas hjärta. Bild: YLE / Petter Sandelin tre systrar och en berättare

Lars Sunds nya bok är förhoppningsvis den första boken i en trilogi om Finland under 1900-talets senare hälft och 2000-talets första decennium. Jag skriver “förhoppningsvis” eftersom det ännu inte är klart. Blir det inga fler böcker blir jag väldigt missnöjd, för den här första delen är så himla bra. Här har jag bloggat om boken.

Muffe: En man som heter Ove

Fredrik Backmans böcker
Fredrik Backmans böcker Bild: Yle / Camilla Fagerholm fredrik backman

I somras läste jag Fredrik Backmans En man som heter Ove. Det var en väldigt speciell bok och jag läste ut den snabbt. Boken var otroligt rolig och jag skrattade högt många gånger. Men samtidigt hade boken ett djupt budskap och var väldigt sorglig. Till min glädje ska boken bli film. Can’t wait!

Catzo: Maresi - Maria Turtschaninoff

Catariina Salo med boken Maresi.
Catariina Salo med boken Maresi. Bild: Yle / Amie Borgar maresi

Det närmaste jag kommit fantasy i bokform är Sagan om Isfolket som jag slukade när jag gick i högstadiet. Nu har jag återupptäckt den sanna finessen i denna litterturform och det var Maria Turtschaninoff som öppnade mina ögon. Ungdomsromanen Maresi krönikor från röda klostret, är en så välskriven bok att mina ögon smekte sammet sida upp och sida ner. Det är inte alls konstigt att Turtschaninoff tilldelades Finlandia junior-priset för Maresi. Ett måste, helt enkelt.

PS: Nu har jag också läst Arra och Anaché, de tidigare böckerna i trilogin. Böckerna är fristående men utspelar sig i samma värld, läs!