Hoppa till huvudinnehåll

Cisperson, fotobomba och selfiepinne - här är årets nyord!

selfiepinne
Selfiepinnen, ett av de nya orden 2014 selfiepinne Bild: wikimedia commons selfie stick

I slutet av varje år gör svenska Språkrådet upp en lista på ord som varit speciellt aktuella under det gångna året. Det kan vara fråga om ord eller uttryck som nyligen uppkommit eller begrepp som existerat sedan tidigare men av en eller annan orsak använts speciellt flitigt under året.

På 2014 års lista finns flera fenomen som kan kopplas ihop med teknik och sociala medier, såsom selfiepinne, fotobomba och klickfiske. I Sverige var 2014 ett så kallat supervalår med flera politiska val, vilka också resulterade i ett antal nya politiska begrepp, såsom nerväxt, genusbudgetering och åsiktskorridor. Det återstår att se om dessa begrepp kommer att få fotfäste i finlandssvenskan.

Det omtvistade könsneutrala pronomenet hen får nu en kompanjon i det könsneutrala pronomenet en, som alltså kan användas som alternativ till man.

Listan på nyord publicerades för första gången år 2000. Då var begrepp som öråd och dogmafilm i ropet.

Här är Nyordslistan 2014 (källa: Språkrådet)

attefallshus - liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad. Uppkallat efter förre bostadsministern Stefan Attefall, som en parallell till friggebod, efter Birgit Friggebo, som också har varit bostadsminister.

blåbrun - färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier.

cisperson - person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln. Cisperson är bildat av det latinska prefixet cis-, som betyder ’på samma sida’. Det är motsatsen till det latinska trans-, som betyder ’över från’ eller ’på andra sidan om’.

digital valuta - valuta som skapas och lagras elektroniskt. Används framför allt om valutor som inte har en riksbank bakom sig. Virtuell valuta, kryptovaluta och e-valuta används i samma betydelse.

en - alternativform till det generiska pronomenet man.

fotobomba - medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.

frisparkssprej - vit sprejfärg som används vid frisparkar i fotboll för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.

genusbudgetering - budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet.

gurlesk - feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element. Bildat till engelskans girl, ’flicka’, och burlesque, ’burlesk’.

gäri - tjej.

icke-binär - person som inte passar in i tvåkönsnormen.

kippavandring - manifestation där deltagarna bär kalott för att visa solidaritet med judar och protestera mot antisemitism.

klickfiske - användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.

kringis - ökad användning: anställningsförmån där anställda får hjälp med det ”runt omkring”, som tar tid från jobbet och fritiden.

krislåda - låda som innehåller saker en person behöver för överlevnad vid en kris.

kärrtorpa - göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.

köttnorm - normen att äta kött.

matnationalism - föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.

mellanförskap - upplevelse av att inte helt tillhöra någon samhällsgemenskap.

mobilzombie - person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.

nerväxt - politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå. Bildat som motsats till (ekonomisk) tillväxt.

nettokrati - föreslaget valsystem där varje väljare får en positiv och en negativ röst och därmed inte bara kan rösta för ett parti, utan även mot ett parti.

normcore - alldaglighet som stilfilosofi.

parkera bussen - spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.

plastbanta - minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.

pultvätta - rensa ett dokument från personuppgifter. PUL är en förkortning av personuppgiftslagen.

rasifierad - person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.

ryggprotest - manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.

rödgrönrosa - färgbeteckning för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet.

sekelsiffror - två siffror som anger födelsesekel före personnumret.

Läs mera om årets nyord på Språkrådets webbplats.

Vad tycker du om årets nyord? Kommentera gärna!

I kväll (8.1) embrejsar Språkväktarna det nya året genom att snacka nyord! Ställ frågor om språk, ord och uttryck redan nu genom att e-posta expert@yle.fi eller ringa 0600 11 12 13 under sändningen. Dina frågor besvaras av språkvårdarna Anna Maria Gustafsson och Eivor Sommardahl. Språkväktarna i Radio Vega med start kl. 19:30.

Läs också:

Anna Maria Gustafsson: Vejpa och grönmåla ‒ känner du till årets nyord?

Mer från programmet