Hoppa till huvudinnehåll

Heureka byggs ut för 7,4 miljoner euro

En planritning på utbyggnaden av vetenskapscentret Heureka. Markerat med rött de byggnader som inte ännu finns.
Markerat med rött de nya delar som ska byggas. En planritning på utbyggnaden av vetenskapscentret Heureka. Markerat med rött de byggnader som inte ännu finns. Bild: Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy utbyggnad av heureka

Vetenskapscentret Heureka i Vanda ska byggas ut. Både byggnaden och verksamheten utökas för att göra vetenskapen ännu mera människonära och konkret för besökarna. Det säger Heurekas vd Tapani Koivu.

Stadsfullmäktige i Vanda har beslutat att godkänna en utbyggnad av vetenskapscentret. Kostnaderna väntas uppgå till 7,4 miljoner euro. Förhoppningen är att besökarantalet på årsbasis ska stiga med 50 000.

- I nuläget är genomsnittet på 250 000 besökare per år. Med utbyggnaden hoppas vi kunna höja den siffran till 300 000, säger Koivu.

Det är en stor utmaning, men Koivu är säker på att det är ett realistiskt mål för Heureka.

- Det blir hela tiden mera livat i Dickursby. När ringbanan öppnar kommer det att föra med sig mera trafik till området, också direkt från Helsingfors-Vanda flygplats, säger han.

Tapio Koivu, vd för Heureka.
På Tapio Koivus arbetsrum ligger planerna på tilläggsbyggnaden utspridda över mötesbordet Tapio Koivu, vd för Heureka. Bild: Yle/Julie Ebbe tapio koivu

Konkret vetenskap i vardagen

Målet med utbygget är att utveckla verksamheten, säger Koivu. Heurekas styrka ligger i att kunna visa besökarna vad vetenskap kan vara och hur det fungerar. I och med utbyggnaden ska det hela bli ännu mera konkret.

Fakta: utbyggnaden av Heureka

Bygget sköts av Kiinteistö Oy Tiedepuisto, som också äger övriga Heurekabyggnaden.

Kiinteistö Oy Tiedepuisto ägs till 100 procent av Vanda stad.

Vanda stad går i borgen för lånet till byggprojektet.

Heureka hyr sedan den nya byggnaden med stöd av Vanda stad och Utbildningsministeriet.

Utbygget beräknas kosta totalt 7,4 miljoner euro.

Bygget pågår mellan åren 2015 och 2017.

- Vi vill kunna visa vad som krävs för att föra vetenskapliga fenomen in i människors vardag. Vilken är vägen från forskning till butikshyllan? Den viktiga komponenten är att besökaren själv ska delta i den processen, säger Koivu.

Det nya utrymmet ska bli stort och flexibelt, och möjliggöra sådan verksamhet som uppmuntrar besökare till att aktivt delta. En del av verksamheten kunde äga rum kvällstid. Det kunde locka flera unga vuxna och studerande till Heureka, tror Koivu.

Själva tilläggsbygget hamnar på den södra sidan om den redan befintliga byggnaden, och blir ungefär 2 000 bruttokvadratmeter stort. En miljon av den totala kostnaden ska gå till att anpassa den befintliga byggnaden till den nya.

”Heureka är billigare än södernresan”

Ungefär 10 procent av Heurekas besökare är ryskspråkiga. Därför är också den svaga rubeln ett orosmoln på vetenskapscentrets himmel. Enligt turism- och restaurangförbundet Mara sjunker antalet ryska turisters övernattningar i Finland under högsäsongen vid nyår med 30 procent jämfört med i fjol.

Också Heureka räknar med en minskning i antalet gäster, men inte i så stor utsträckning som övernattningarna.

- Vi är inte på samma sätt beroende av antalet övernattningar. De allra flesta som besöker oss reser i under två timmar. Tågförbindelsen från Ryssland är god och vi är dessutom ett betydligt förmånligare alternativ än en resa till södern, säger Koivu.

Heureka har satsat mycket på den ryskspråkiga besökargruppen, bland annat är en stor del av utställningarna översatta till ryska. Det kommer vetenskapscentret enligt Koivu att fortsätta göra.

- Att översätta texter till våra utställningar till andra språk gör vi oberoende, eftersom många av dem reser runt och visas upp också i andra länder. Just nu är tre stycken av våra utställningar ute på turné.