Hoppa till huvudinnehåll

Ny moskébrand i Sverige

På juldagen brann det i en moské i Eskilstuna.
På juldagen brann det i en moské i Eskilstuna. På juldagen brann det i en moské i Eskilstuna. Bild: EPA/PONTUS STENBERG SWEDEN OUT moskébrand

En moské i staden Eslöv i södra Sverige eldhärjades under natten. Myndigheterna misstänker att branden var anlagd.

Den svenska larmcentralen fick ett larm om att det brinner i moskén strax efter tre på måndagsmorgonen lokal tid. När räddningstjänsten kom till platsen brann det både inne i moskén och på utsidan.

Branden släcktes snabbt och moskén ska bara ha fått begränsade brand- och rökskador. Ett av moskéns fönster hade krossats, och polisen misstänker att branden var anlagd.

– Det rör sig troligen om en anlagd brand. Det finns ingen naturlig orsak till att det skulle brinna i golvet och väggen precis nedanför det trasiga fönstret, säger inre befälet vid Räddningstjänst syd Gustaf Sandell till Sveriges Radio.

Ingen människa skadades i branden. Polisen säger inte hur branden startade, men kommer att utföra en teknisk undersökning under dagen.

– Vi har spärrat av platsen och rubricerat ärendet som mordbrand, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid Skånepolisen, till TT.

Många moskéattacker

Moskén, som ligger i en källarlokal i utkanten av Eslöv, har utsatts för flera attentat under hösten. Bland annat har rutor krossats och fasaden sprejats med färg.

Polisen vill i det här skedet inte kommentera om dagens brand har någon koppling till tidigare skadegörelse.

Det har upprepade gånger inträffat skadegörelse i olika svenska moskéer under den senaste tiden. Under juldagen brann det i en moské i Nyfors i Eskilstuna.

Läs också:
Hatbrott mot moskéer väcker rädsla