Hoppa till huvudinnehåll

Wessö FBK räddade svan ur isen

Wessö FBK räddar en svan från isen.
Wessö FBK:s yträddare tog sig ut till svanen på en räddningsbräda. Wessö FBK räddar en svan från isen. Bild: Wessö FBK / Patrick Nyholm rädda svan

En ung, utmattad svan behövde hjälp av frivilliga brandkåren då den inte kunde ta sig upp på isen utanför Borgå stads strand i Sondby.

Räddningsverket fick ett samtal om en svan som hade fastnat i isen vid tretiden på eftermiddagen på måndag. Wessö FBK fick rycka ut till Borgå stads simstrand i Sondby, den så kallade Sondby ettan.

Svanen hade inte frusit fast i isen, men var för trött för att ta sig upp på den. Det är en av årets ungar.

Räddningen på räddningsbrädan

Wessö FBK:s yträddare lyckades fånga in svanen. Han tog sig ut till den på en räddningsbräda och iklädd torrdräkt. Isen var svag utanför stranden.

Wessö FBK och svanen de räddade ur isen.
Ronny Karlqvist, Tomas Blomgren och Gustav Fagerstedt vid Wessö FBK räddade svanen in i värmen. Wessö FBK och svanen de räddade ur isen. Bild: Wessö FBK / Patrick Nyholm gustav fagerstedt
Svanen verkar vara i skick, förutom att den är utmattad och relativt lätt lät sig fångas in.

– Nu väntar vi på besked om den ska föras till Pyttis fågelvårdshem, Högholmen eller om den får övernatta i någon av mannarnas badkar, säger kårchef Patrick Nyholm en halvtimme efter att svanen har lyfts ur vattnet.

Svaga isar

En stund senare kommer beskedet om att svanen får åka till Pyttis.

– Isarna är verkligen svaga på södra sidan om Vessö. Vi hoppas inga pilkare ännu funderar på att ta sig ut dit, varnar Nyholm.

Läs också: Stela svanar sysselsatte räddningsverket – rådjur räddades ur isen

Läs också