Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj gripen av polis

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anlände till domstolen i Moskva den 30 december 2014.
Aleksej Navalnyj anlände till domstolen i Moskva i dag för att höra sin dom. Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj anlände till domstolen i Moskva den 30 december 2014. Bild: Maxim Shipenkov / EPA aleksej navalnyj

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits av polisen. Han greps när han var på väg till demonstrationen mot dagens dom mot honom i Moskva.

Orsaken till gripandet uppgavs vara att han hade brutit mot sin husarrest när han begav sig ut för att delta i demonstrationen. Navalnyj fördes bort med en polisbuss innan han hann ansluta sig till demonstranterna.

- Jag uppmanar alla demonstranter att stanna kvar så länge de kan. Det är inte möjligt att gripa alla, tweetade Navalnyj efter att han hade förts bort.

Över hundra personer togs fast av kravallpolisen i demon mot domen mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Moskva den 30 december 2014.
Över hundra demonstranter togs i förvar av kravallpolisen. Över hundra personer togs fast av kravallpolisen i demon mot domen mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i Moskva den 30 december 2014. Bild: AFP / Lehtikuva aleksej navalnyj

Enligt det ryska inrikesministeriet skulle Navalnyj föras tillbaka till sitt hem. Säkerhetspådraget i centrala Moskva är påtagligt och demonstranterna är omringade av kravallpolis.

I Moskva protesterar tusentals personer mot dagens dom. Fler än 130 personer ska ha tagits i förvar av kravallpolisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

EU: Domen politiskt motiverad

Enligt EU ser domen mot Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg ut att vara politiskt motiverad.

EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini säger i ett uttalande att anklagelserna mot bröderna inte har kunnat styrkas under rättegången.

EU poängterar är det viktigt att rättsliga beslut inte på något sätt påverkas av politiska skeenden.

Läs också