Hoppa till huvudinnehåll

Oivos höjdpunkt: En magisk eftermiddag i Sotji

mikael oivo
mikael oivo mikael oivo kolumn

Nyårsafton närmar sig, och Yle Sportens serie om årets idrottsögonblick 2014 snurrar vidare. Mikael Oivo minns en speciell dag under vinter-OS.

Det kändes jättefint men samtidigt overkligt. Ett oväntat finländskt OS-guld och en oväntad seger över värdnationens hockeylag inträffade under samma magiska eftermiddag den 19:e februari.

Jag satt i pressrummet på skidskyttestadion och stirrade på det oväntade som skedde i tv. Sportjournalister från olika nationer hade fullt upp med att rapportera om de senaste händelserna från OS. En amerikansk journalist lämnade sin laptop för en stund, tog en titt på TV:n och blev häpen.

- 3-1 to Finland! Isn’t that really unanticipated?

Nästan två hela perioder av kvartsfinalen mellan Ryssland och Finland återstod att spela men de ryska journalisterna i pressrummet hade gett upp hoppet.

- It is not surprising at all. They have done this to us before, konstaterade en gråhårig rysk journalist lakoniskt.

Mikael Granlund nätade mot Ryssland i kvartsfinalen i OS.
Mikael Granlund nätade mot Ryssland i kvartsfinalen i OS. Bild: EPA finlands ishockeylandslag

Hur är det här möjligt, tänkte jag. Skickligheten inom det ryska ishockeylaget är ju överlägset jämfört med det finländska. Att göra två mål på en och en halv period skall väl inte kännas övermäktigt? Inte för Ryssland mot Finland i alla fall.

Den ryska mentalitetens svårbegriplighet gjorde sig påmind – samtidigt som luften gick ur OS, ur Rysslands perspektiv. För Finlands del fylldes tillvaron av eufori. Bara två timmar tidigare hade Finland fått fira sitt första OS-guld på sex år, det första guldet på tolv år i vinter-OS.

Som många andra hade jag på känn att Finlands damer hade vissa möjligheter att vinna guld i sprintstafett. Det gick bra för Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen, men det blev inte guld utan silver. Som många andra blev jag totalt överraskad när guldet istället kom i herrarnas motsvarande tävling.

I semifinalen blev jag väldigt imponerad över Iivo Niskanens förmåga att vara snabbast i fältet i motluten och samtidigt få skidåkningen att se enklast ut av alla. Då väcktes min förhoppning om att Niskanen tillsammans med Sami Jauhojärvi eventuellt kunde blanda sig in i medaljstriden. Men aldrig hade jag trott att det skulle räcka till för guld.

Det råkade sig att den 19:e februari var den enda dagen under OS som jag hade möjlighet att besöka skidstadion uppe i Krasnaja Poljana – vilket sammanträffande! Eftermiddagen kändes overklig, lite för bra för att vara sann.

Mikael Oivo

Fler favoritögonblick:
Alf Strömbergs höjdpunkt
Niklas Henrichsons höjdpunkt
Magnus Eklövs höjdpunkt
Toni Kallios höjdpunkt
Leif Lampenius höjdpunkt
Kristian Karlssons höjdpunkt
Anki Karhus höjdpunkt
Marianne Nymans höjdpunkt
Janne Karinkantas höjdpunkt
Antti Koivukangas höjdpunkt

Läs också

Nyligen publicerat - Sport