Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten 2014: Från hjärtkirurgi via världsmästare till bilbomb

Mommos pruppu är 100 år gammal
Den hundra år gamla linden, Mommos pruppu i Jakobstad blev mycket omtalad i och med att den ska tas ner. Mommos pruppu är 100 år gammal Bild: YLE/Johanna Överfors mommos pruppu

År 2014 startade med en debatt om hjärtkirurgin och slutade med en tragisk bilbomb. Däremellan fick Österbotten en världsmästare från Malax och en världskändis från Jakobstad. Rubriker om bråk i Vörå och Ikea finns också med i vår årskrönika.

Det nya året 2014 startade i milda gråa tecken. Vintern fortsatte mild och snöfattig. Till och med så snöfattig att skidloppet Botnia Vasan på 53 kilometer måste inhiberas.

Victor Lövdahl vann BotniaVasan 2013.
Victor Lövdahl vann BotniaVasan 2013. Bild: YLE/SofiNordmyr botniavasan 2013

I övrigt startade året med nya besked när det gäller hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. I slutet av 2013 beslöt fullmäktige att hjärtkirurgin läggs ner till sommaren.

Men under januari och februari började SFP-gruppen i sjukvårdsfullmäktige ångra sig och småningom blåste man liv i tanken på att bevara hjärtkirurgin i alla fall.

Efter en intensiv debatt beslöt Vasa sjukvårdsdistrikt på sitt möte i februari att hålla kvar hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus på obestämd tid.

En annan långkörare som fick en ny vändning var det tilltänkta hästsportcentret i Korsholm. I början av året stod det klart att de planerna går i graven.

Upprop för hästsportcentret samlade aktiva på Vasa torg Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén yle österbotten

Pengar som var reserverade för hästsportcentret skall användas till renoveringen av ishallen i Vasa i stället. Det fick ryttarna att se rött och ordna demonstration på torget i Vasa.

Världskändis från Jeppis

Mars startade med dåliga nyheter. Wärtsiläs samarbetsförhandlingar som inleddes i januari blev klara och 142 personer fick sparken, de flesta i Vasa.

En betydligt roligare nyhet i mars var att Halpa-Halli-kassörskan Sara Maria Forsberg alias Smoukahontas från Jakobstad plötsligt blev ett fenomen tack vare sin munvighet på Youtube.

Smoukahontas Bild: YLE/Mikaela Löv Aldén smoukahontas

Smoukahontas är en mästare på att tala hur många nonsensspråk som helst. Hennes klipp på Youtube har setts miljontals gånger.

Hon fick en raketkarriär och från att ha varit okänd blev hon känd över hela världen för sina språkkunskaper. Dem förevisade hon i Youtube-videon "What language sounds like".

I april hände det på hästsportfronten igen. Nu köpte Korsholm Vasas andel i det tilltänkta centret och en arbetsgrupp utsågs för att planera vad området kunde användas till.

Ett förslag var hästnära boende.

Världens starkaste man från Malax

Maj kom med en häftig sportnyhet. Fredrik Smulter från Malax gjorde ett historiskt lyft och blev världsmästare på bänkpress.

Fredrik Smulter i marklyft.
Fredrik Smulter Fredrik Smulter i marklyft. Bild: Yle/Evert Rönnqvist sfi-mästerskap

Han lyfte 400 kilogram på VM i Danmark. En minuts förvarning var allt han fick innan han skulle lyfta 400 kilogram.

Maj var också EU-valets månad. För Österbottens del betydde det att riksdagsledamot Miapetra Kumpula-Natri (SDP) tog sig till Bryssel med över 40 500 personliga röster.

Hon sade sig se fram emot att driva österbottniska frågor i EU-parlamentet.

I maj blev också stängningen av BB i Jakobstad definitiv. Beslutet togs redan på fjolårets sida och den sista babyn föddes den 28 maj.

Snart är det tomt på förlossningsavdelningen
BB i Jakobstad Snart är det tomt på förlossningsavdelningen Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén förlossningsavdelning

Stängde gjorde BB 30 maj.

För många skarvar och för få hjärtkirurger

Hjärtkirurgin tog nya vändningar igen i maj. Vasa centralsjukhus hade inte lyckats locka någon intresserad hjärtkirurg att ta över ansvaret ör operationerna.

Inte heller köpavtalet med konsultkirurger såg ut att fortsätta. Frågan om hjärtkirurgins framtid på Vasa centralsjukhus delade alltjämt ledamöterna i fullmäktige för Vasa sjukvårdsdistrikt.

De som röstat för att bevara verksamheten ville att kampen går vidare och de som röstat för att lägga ner ansåg att det nu var hög tid att sätta lapp på luckan.

Med juni och sommaren kom de häckande skarvarna som upprörde också i år. I Kvarken räknar forskarna nu med 1 771 bon.

Skarvarna har hittat till Juckasgrynnan i stadsfjärden i Vasa.
Skarvholmen i södra stadsfjärden i Vasa Skarvarna har hittat till Juckasgrynnan i stadsfjärden i Vasa. Bild: Yle/Roy Fogde juckasgrynnan

I juni har också mellan 50 och 70 par hittat den lilla Juckasgrynnan utanför Vasa. Enligt forskare är det ovanligt att skarven kommer så här nära bebyggelse.

I juni gick också startskottet för en annan av regionens långkörare när det gäller nyheter, nämligen bråket inom ledningen av Vörå kommun.

Det hela startade med en motion av fullmäktiges ordförande Katarina Heikuis som största delen av fullmäktigs ledamöter skrev under.

I motionen ville Heikius att kommundirektör Christina Båssars förtroende utreds. En arbetsgrupp utsågs för att utreda förtroendet.

Regnbågens alla färger i Jakobstad

I juli blev det äntligen varmt, till och med hett. Värmen höll i sig hela månaden och lite till. Hettan gav också upphov till häftiga åskväder.

Ett sådant drabbade Vasa. På en timme regnade det över 20 millimeter, källare fylldes med vatten och träd föll omkull i åskbyarna.

Juli var också Jeppispride-paradens månad. Jakobstad fylldes av omkring 2 000 ivriga paraddeltagare. Folk stod på gatorna och applåderade i julihettan.

Prideparaden i Jakobstad 26.7.2014
Jeppispride Prideparaden i Jakobstad 26.7.2014 Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jeppis pride

I augusti trappades konflikten i Vörå upp. Kommundirektör Christina Båssar upplevde att hon inte blev hörd och att hon inte gavs en chans att försvara sig.

Hon började blogga för att få ut sin version i konflikten.

Augusti är också Juthbacka-marknadens månad. Megaloppmarknaden lockade i år omkring 30 000 besökare.

I år överraskades man också av en rejäl åskskur just då startskottet för marknaden skulle gå.

Nya vägar och gamla lindar

I september var det äntligen dags att öppna den för många efterlängtade Omfartsvägen i Smedsby i Korsholm.

En tid av byggarbeten och trafikarrangemang var över och resan norrut från Vasa försnabbades avsevärt för många. I samma veva slapp Smedsby centrum en massa trafik.

I september kom också nyheten om att den hundraåriga linden, i folkmun kallad "Mommos pruppu", i Jakobstad kommer att tas ner i och med torghusbygget i centrum.

Rådhuset sett från linden på Rådhusgatan
Mommos pruppu Rådhuset sett från linden på Rådhusgatan Bild: Johanna Överfors/YLE mommos pruppo

Nyheten blev en av de mest lästa och delade nyheterna på Yle Österbotten 2014. Det glädjande i den här nyheten var att linden kommer att leva vidare eftersom den skall klonas.

Småningom kommer alltså en exakt kopia av "Mommos pruppu" att få växa upp.

Kommunerna i kö för tvåspråkighet

Oktober var en månad som satte fart på språkdebatten igen en gång. Närpes beslöt att ansöka om att få bli en tvåspråkig kommun och på det sättet få in mer pengar till kassan.

Det här väckte protester och ett besvär lämnades in mot fullmäktiges beslut. Före det hade Närpes redan hunnit dödförklaras i de sociala medierna.

Dödsruna över Närpes
Dödsannons för enspråkiga Närpes Dödsruna över Närpes Bild: Yle/Anna Ruda närpes

Också Larsmo fick upp ögonen för det lönsamma i att vara en tvåspråkig kommun. Kommunen beslöt sig för att ansöka om tvåspråkighet nästa år. Här var motståndet betydligt mindre.

Finlands största naturskyddsbrott

I oktober togs också ett av de märkligaste rättsfallen i Österbotten upp i Österbottens tingsrätt. Det handlade om äggsamlaren från Närpes som hade samlat omkring 10 000 ägg av olika fåglar.

Också mycket sällsynta fåglars ägg finns med i hans samling. Han åtalas för naturskyddsbrott, det största i Finlands historia.

Äggrättegången avslutas i Österbottens tingsrätt i Vasa.
Rättegång mot äggsamlaren Äggrättegången avslutas i Österbottens tingsrätt i Vasa. Bild: YLE/Marcus Lillkvist äggrättegång

I oktober skakades Vasaborna av ett fruktansvärt våldsdåd i centrum mitt på ljusa dagen. En 16-årig pojke knivskar en äldre man helt oprovocerat.

Mannen dog senare av sina skador. Pojken greps av polisen en kort stund efter dådet. Motivet förblev oklart.

Möbeljätten snusar på Vasa

November var återigen hjärtkirurgins månad. Fortsättningen av hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus dryftades på flera möten längs med hela hösten.

Över 3 000 namn samlades in för ett bevarande av kirurgin på centralsjukhuset.

Till sist beslöt Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige efter livlig debatt att hjärtkirurgin skall fortsätta i två år till i väntan på social och hälsovårdsreformen.

Tvåspråkighetsivern bland kommunerna fortsatte att sprida sig och nu bestämde sig också Korsnäs för att ansöka om att bli tvåspråkigt. Tvåspråkigheten är ett sätt att undvika ett massivt sparpaket.

I november kom Vasa också ett steg närmare ett Ikea på Risön intill motorvägen. Ett samarbetsavtal med möbeljätten undertecknades och stadens ledning pös av belåtenhet.

Ikea Bild: YLE/Christoffer Gröhn portparken

Tragiskt bombdåd

För de som hurrade för bevarad hjärtkirurgi vid Vasa centralsjukhus avslutades året i ljusa tecken.

I december kom hjärtkirurgin på sjukhuset i gång på nytt i och med att den pensionerade hjärtkirurgen Kalervo Werkkala tog över ansvaret.

Kalervo Werkkala, blir överläkare i hjärtkirurgi i Vasa.
Kalervo Werkkala Kalervo Werkkala, blir överläkare i hjärtkirurgi i Vasa. Bild: HUCS/Timo Lofgren kalervo werkkala

I övrigt dominerades månaden av det osannolika och mycket tragiska bombdådet i Korsnäs. En kvinnas bil exploderade då hon röde den och hon skadades svårt. Det visade sig vara en bomb som detonerade på hennes bil. Den misstänkte bombmannen greps samma dag i Sundom i Vasa.

Brottsplatsen i Korsnäs är avspärrad.
Här exploderade en bomb i Korsnäs kyrkby. Brottsplatsen i Korsnäs är avspärrad. Bild: Str /Lehtikuva/Johannes Tervo korsnäs

Topp 10

Här följer en lista på de tio mest lästa artiklarna på svenska.yle.fi/osterbotten under 2014.

1. Jakobstadsbo är klickmonster

2. Bilbomb i Korsnäs - en kvinna förd till sjukhus

3. Musik är bättre för hälsan än idrott

4. Uppsagda ÖT-prenumerationer efter Facebook-inlägg

5. "Jag är orolig för mina egna barns skull"

6. Obegriplig finska på Korsnäs webbsidor

7. Ellen Degeneres bjuder in Smoukahontas

8. Kvinna våldtogs i Vasa

9. Misstänkt bombman gripen

10. Närpes dödförklaras i sociala medier

Det här är ett plock bland allt som hänt under 2014. Krönikan präglas dels av händelser som nyhetsmässigt bedömts som stora och dels av händelser som hos läsare och lyssnare väckt mycket uppmärksamhet.

Ibland har de här kriterierna gått hand i hand, ibland överhuvudtaget inte. Syftet är att friska upp minnet kring det som hände under det gångna året.