Hoppa till huvudinnehåll

Putinkritikern Navalnyj fick villkorligt fängelse

Alexej Navalyj i domstolen 30 december 2014
Alexej Navalyj i domstolen 30 december 2014 Bild: EPA/Maxim Shipenkov aleksej navalnyj

En av Rysslands kändaste oppositionspolitiker, Aleksej Navalnyj, har dömts till 3,5 års villkorligt fängelse. Navalnyj och hans bror stod åtalade för stöld från två företag och riskerade upp till tio år bakom lås och bom.

Aleksej Navalnyjs bror Oleg dömdes till ett ovillkorligt 3,5 år långt fängelsestraff, vilket Navalnyj genast kallade politisk press.

- Varför sätter ni honom i fängelse? För att straffa mig ännu hårdare? frågade han domaren.

Det var meningen att domen mot Navalnyj skulle falla den 15 januari, men på måndagen meddelade hans advokat att domaren överraskande hade bestämt att domen ska falla redan nästa dag.

Enligt domstolen berodde det på att domaren hade blivit färdig i förtid, men meddelandet kom lägligt efter att Navalnyjs anhängare hade offentliggjort planer på att hålla en stor demonstration den 15 januari.

"Putins regim måste förgöras"

Navalnyjs anhängare säger att fallet är helt fabricerat. Efter domen kallade Navalnyj sina anhängare till protester, och han sade att Putins regim "måste förgöras".

Till och med tiotusentals av hans anhängare planerar nu att demonstrera ikväll, och under natten började kravallpolis avskärma Manegetorget i centrum av Moskva.

Navalnyj anklagar Rysslands president Vladimir Putin för utbredd korruption. Han är en av de mest högljudda Putinkritikerna och ledde massiva protester mot presidenten år 2011.

Navalnyj och hans bror stod åtalade för att ha förskingrat pengar. Han avtjänar som bäst ett femårigt villkorligt straff i husarrest för att ha förskingrat 16 miljoner rubel från ett timmerföretag åe 2009.

Enligt det nya åtalet har bröderna Navalnyj stulit kring 430 000 euro (30 miljoner rubel) från två olika företag, varav det ena är kopplat till den franska kosmetikjätten Yves Rocher.

Det franska huvudvittnet har ändå flytt från Ryssland.

Läs också