Hoppa till huvudinnehåll

Putinkritikern Navalnyjs bror till straffkoloni

En domstol i Moskva dömde på tisdagen oppositionsledaren och antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj till ett tre och ett halvt års villkorligt straff för förskingring. Hans bror Oleg fick ett lika långt straff, men ovillkorligt.

Fallet har utretts i många år och berör två bolag: MPK och Yves Rocher. Bröderna Navalnyj hade år 2008 ett logistikföretag som de här båda bolagen anlitade.

Enligt åklagaren har bröderna förskingrat nästan en halv miljon euro, trots att de båda bolagen själva uppger att de inte har lidit nån ekonomisk skada. Fallet har därför ofta klassats som både absurt och politiskt motiverat.

Aleksej Navalnyj var mycket upprörd när han på tisdagen gav sina första kommentarer.

- Det här är den mest låga och motbjudande domen jag nånsin sett, sa han. Myndigheternas försök att krossa politiska motståndare är vardag, men den här gången förföljer de medvetet släktingar.

Bröderna Navalnyjs advokater meddelade direkt att de tänker överklaga domen. Även åklagaren funderar på samma sak eftersom man hade krävt en betydligt hårdare dom på tio år i fängelse.

Nedtystningsförsök

Domen mot bröderna Navalnyj skulle egentligen ha fallit först den 15 januari. Istället kom den plötsligt redan på tisdagen. Många politiska bedömare tolkade brådskan som ett sätt att stoppa den stora demonstration som oppositionen hade planerat i Moskva samma dag den 15 januari.

I takt med att den ekonomiska krisen förvärras i Ryssland är risken stor att proteststämningarna ökar. Och den främsta oppositionsledaren som kan utnyttja det här läget är också Putinkritikern Aleksej Navalnyj.

Genom att kasta hans bror i fängelse har myndigheterna fått ett effektivt redskap att både påverka och styra Navalnyjs politiska verksamhet.

De ryska myndigheterna har länge försökt tysta Navalnyj. Han har redan fått ett annat villkorligt straff och det här året satt han mest i husarrest. Navalnyj har sagt att han själv inte tänker sig låta tystas eller lämna landet.

Navalnyj uppmanade sina anhängare att på tisdag kväll mötas på ett torg i Moskva för att demonstrera mot domen och president Putin. På de sociala medierna hade på eftermiddagen omkring 17 000 personer meddelat att de kommer.

Polisen utfärdade en varning om att mötet inte har myndigheternas godkännande.

Korrigering: Bröderna Navalnyj har förskringrat nästan en halv miljon euro, inte 80 000 euro.

Läs också