Hoppa till huvudinnehåll

Raketer skadar främst åskådare

Så här inför nyårshelgen påminner säkerhets- och kemikalieverket Tukes om betydelsen av skyddsglasögon, obligatoriskt för den som avfyrar raketerna - men viktigt också för den som ser på, särskilt för barn. Det är åskådarna som får de flesta skadorna, uppger man vid ögonkliniken i Helsingfors.

Skyddsglasen skyddar mot ögonskador
Ögonkliniken delar ut skyddsglasögon gratis fram till nyår. Skyddsglasen skyddar mot ögonskador Bild: Yle/Anna Savonius skyddsglas

Tukes skriver i ett pressmeddelande inför helgen att det gäller att vara noggrann med säkerhetsavstånd och instruktioner. Trots att det inte är obligatoriskt för åskådare att bära skyddsglas rekommenderar Tukes starkt dem via överingenjör Harri Roudasmaa.

Professor Tero Kivelä säger att ingen av de elva personer som ådrog sig ögonskador i samband med nyårsfirandet i fjol bar skyddsglasögon. Ändå erbjuder skyddsglasen det bästa skyddet mot skador i ögonen.

- 75 procent av de skadade var pojkar eller män och 25 procent flickor som såg på när raketer avfyrades. Av de elva skadade var sju åskådare och fyra hade tänt fyrverkeripjäsen själva, säger Kivelä. Se videoklippet!

Det är åskådarna som får skador.

Håll skyddsglasen på

I fjol fick Kivelä in två barn till kliniken som hade fått raketskador i ögonen.

- Det gäller att ha skyddsglasen på hela tiden, ett av våra fall uppstod när patienten skulle ta av sig glasen för en kort stund, säger Kivelä. Det är också viktigt att rikta raketerna väl, bort från byggnader och människor.

Fallen har minskat

Ettusen skyddsglasögon delas ut gratis här på Ögonkliniken i Helsingfors inför nyårshelgen. Hit kommer de som får de svåraste raketskadorna i ögonen. Patienternas antal har minskat dramatiskt sedan det för fyra år sen blev obligatoriskt för avfyraren att bära skyddsglas. Skyddsglasögonens betydelse är enligt Kivelä helt avgörande.

Nyårsraketer på försäljningsplats
Raketer i rad. Nyårsraketer på försäljningsplats Bild: Yle/Anna Savonius fyrverkeripjäser

Enligt Kivelä är det ytterst sällan fyrverkeripjäser förnleder så allvarliga skador att patienten blir blind, fast visst har sådant hänt också. Ögonkliniken har inte koll på vad som händer efter att patienten skrivs ut från kliniken. Hur väl ögat återställs kontrolleras sedan på annat håll.

Han uppskattar ändå att allvarliga men kan uppstå i ungefär tio procent av fallen.

Professor Tero Kivelä vid ögonkliniken i Helsingfors.
Alla som deltar i raketskjutandet ska bära skyddsglasögon, säger Tero Kivelä. Professor Tero Kivelä vid ögonkliniken i Helsingfors. Bild: Yle/Anna Savonius tero kivelä

Kimmo Pulkka säljer raketer i Gräsviken i Helsingfors. han säger att man erbjuder skyddsglasögon åt varje kund, eftersom de är obligatoriska enligt lag. Han betecknar också glasen som den förmånligaste försäkringen man kan ta - han säljer skyddsglasögon för två euro paret.

- Med ena hälften av kunderna tar vi självmant upp skyddsglasen, andra hälften köper dem. De flesta har skyddsglasögon från tidigare, säger Pulkka. Se videoklippet!

"Vi erbjuder alltid skyddsglas".
Det är Finland Ögonläkareförening som för statistik över olyckorna i samband med raketskjutning.

Många riktar dem fel

I Gräsviken står Petri Kajala med sin dotter vid ståndet och väljer raketer. Han är inte förvånad då han hör att åskådarna får mest skador vid nyårsfyrverkerier.

- Folk riktar ofta raketerna fel, det gäller att kolla att fyrverkerierna inte träffar bilar eller byggnader, säger han. Han medger också att han själv slarvat med skyddsglasögonen.

raketköpare i Gräsviken inför nyår
Det gäller att handla det man behöver i god tid. raketköpare i Gräsviken inför nyår raketköpare

Läs också:
Ögonkliniken är förberedd på ögonskador i huvudstadsregionen
Lista över försäljningsplatser för raketer
Vänta tills raketpinnen har fallit
Använd inte flaskan som raketstöd
Skydda dina djur mot nyårssmällar
Fyrverkerier som passion
Tukes manar till försiktighet
Tukes anvisningar om hur man ska skjuta raketer