Hoppa till huvudinnehåll

Årets lärdomar

Mindfulness.
Muffe har lärt sig att stressa mindre. Mindfulness. Bild: Comstock webbens krönika 2014

Vad har året 2014 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Anka: Lev i nuet (alltså helt på riktigt) och stretcha varje dag. Det är bra att träna ibland.

För några veckor sedan gick jag på en föreläsning där vi fick lära oss mer om ACT-metoden. Den går i princip ut på att öva sig på att leva mer i nuet. Här finns en blogg där du kan läsa mer. Eftersom jag (och säkert de flesta andra) bara går omkring och tänker framåt eller bakåt är det här väldigt nyttigt. Att leva i nuet gör en lite nöjdare, helt enkelt.

Lärdom två: Efter många besök hos fysioterapeuten har jag lärt mig detta: Glöm aldrig att stretcha. Gör du det så straffar det sig. Det är också bra att träna ifall du inte vill se ut som en hösäck.

Muffe: Stressa mindre

I januari 2013 började jag mitt nya jobb som webbredaktör. Jag hade massvis med saker att lära mig och jag var långsam på allt. Det nya jobbet ledde till att jag var väldigt stressad hela våren. Men nu på hösten har jag insett att det inte blir bra med för mycket stress. Jag är inne i rullorna nu och känner att jag ska börja med lite meditering och mindfulness. Det är inte bra att stressa så mycket som jag gjort och det är inte värt det heller. Man måste hitta en balans i sin vardag.

Catzo: Vi bryr oss bara om oss själva

När ebolan drabbade länder på Afrikas västkust blev vi bestörta. Inte egentligen för att smittorisken där var hög, utan för att vi trodde att den skulle sprida sig hit och att vi alla skulle dö. Vi oroade oss för turister som varit i de drabbade länderna och flugit hem, vi oroade oss över patienter som flugits till USA för att få vård, men vi oroade oss egentligen bara för att vi själva var rädda. Hittills har det dött cirka 7300 människor i Västafrika och 2470 personer i Sierra Leone, ebolan är fortfarande inte under kontroll i dessa länder. Trots att det fortfarande dör människor hör vi inte om saken lika mycket mer, vi har helt enkelt blivit säkra på att smittan inte når oss i västvärlden. Årets lärdom är således: vi bryr oss inte om det inte drabbar oss själva.