Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsklubb bland de bästa i Europa

Kaiku-klubben är en av de bästa i Europa. Bild: scx..hu dj

Nattklubben Kaiku i Sörnäs i Helsingfors har blivit vald till en av de 25 bästa nattklubbarna i Europa. Det är den brittiska tidningen The Guardian som har publicerat en topp 25-lista.

Kaiku prisas för ljudåtergivningen, programutbudet och den fördomsfria publiken. Nattklubben som inriktar sig på elektronisk musik valdes ut av en jury bestående av professionella inom nattklubbsbranschen. Den holländska dj:n Young Marco valde ut Kaiku till sin favorit.

Lauri Soini från Kaiku säger att det alltid är bra att få uppmärksamhet utifrån.

Varje dag är det flera musikevenemang på olika håll i världen och då en tidning som The Guardian skriver om oss så kan vi få en ännu högre prioritering bland artisterna än tidigare.
- Lauri Soini, Kaiku

- Det hjälper oss att också i framtiden få hit kända utländska artister. Varje dag är det flera musikevenemang på olika håll i världen och då en tidning som The Guardian skriver om oss så kan vi få en ännu högre prioritering bland artisterna än tidigare.

Utbudet är något som de har jobbat med länge och han säger att det känns bra att deras arbete inte går obemärkt.

- Lyfts vi fram i de inhemska medierna så är det inte en så stor sak, men då en känd utländsk tidning skriver om oss så ger det ett mervärde.

Soini tror att en plats på The Guardians lista också lockar flera finländska besökare.

Stort intresse bland det utländska festfolket

Kaiku har redan nu ofta publik från andra länder. Soini tror att det delvis beror på att de har artister som uppträder väldigt sällan.

Vi har haft artister som uppträder bara ett par gånger om året och därför kommer de som vill se artisten hit.
- Lauri Soini, Kaiku

- Vi har haft artister som uppträder bara ett par gånger om året och därför kommer de som vill se artisten hit. Till exempel drog en dj från Brooklyn besökare från Paris, säger Soini.

Trots att de egentligen inte gör reklam i utlandet så har de fått besök ända från Japan. Hur de hade fått höra om Kaiku vet han inte.

Bara tre nordiska nattklubbar på listan

Dj Young Marco från The Guardians jury har själv uppträtt på Kaiku och han beskrev publiken som mycket fördomsfri.

- Kaikus starka sida är att utbudet inte riktar sig till en för smal publik, säger Soini.

Två andra nordiska nattklubbar fanns med på listan - en i Oslo och en i Reykjavik. Men enligt Soini finns det också flera andra klubbar i Norden som mycket väl skulle ha passat in bland de nu listade klubbarna.

- Särkilt i Finland och i Norge finns det flera klubbar som har en så kallade cross over-mentalitet, säger han.

25 års erfarenhet

Tim Uskali, en av nattklubbens ägare, säger att de har utvecklat en egen stil genom åren. Kaiku öppnade 2013, men människorna bakom nattklubben har flera års erfarenhet.

- Vi har haft olika nattklubbar i 25 års tid, klubbar som Smile club, Kerma, Soda och Kuudes linja, säger Uskali.

Han tror också att de kommer att finnas ett större intresse för Kaiku i utlandet tack vare platsen på The Guardians lista.

- Vi har redan nu kontaktats av utländska agenter, säger han.