Hoppa till huvudinnehåll

Herberts höjdpunkt: När Finland blev synonymt med supporterkultur

Christoffer Herberts är redaktör och arbetyera för Svenska Yle - sporten
Christoffer Herberts är redaktör och arbetyera för Svenska Yle - sporten Bild: Yle Yle Sporten,toffe herberts

VM-slutspel i en global jättesport – och läktarguldet gick överlägset till Finland. Ögonblicken Christoffer Herberts minns allra bäst från sportåret 2014 utspelade sig i Baskien.

Det lilla pensionatet fanns längst ute på en väg som inte ens syntes på gps:en.

Bara några veckor innan turneringen startade hade jag bestämt mig för att sätta de sista oplanerade semesterdagarna på en VM-resa till Spanien. Sent ute var taktiken att undvika de fullbokade och dyra hotellen inne i stan och i stället hitta outforskade boenden ute på landet, ställen utan engelskspråkiga rekommendationer på TripAdvisor.

I hyrbilen susade jag därför förbi Bilbao och fortsatte norrut. Motorvägen blev en landsväg som blev en ännu mindre väg som blev en grusväg som blev vägen som ledde fram till mitt värdshus.

Jag klev ur bilen. Det första jag hörde på gården var finska.

---

basket-VM, susijengi, bilbao
basket-VM, susijengi, bilbao Bild: EPA baloncesto

Det sägs att det fanns drygt 10.000 finländare i Baskien under sensommarens basket-VM, men på plats kändes det som väldigt många fler.

Det var blåvitt precis överallt. Följderna var både fascinerande och osannolika.

Lämmeltåget med finländare som lämnade Athletic Bilbaos hemmamatch mot Levante fem minuter före slutet för att hinna till Finlands basketmatch.

Restaurangerna i Bilbao som skyltade på bristfällig finska för att klara sig i konkurrensen.

Insikten om att när Real Sociedad mötte Real Madrid i grannstaden San Sebastian fanns det i publiken långt fler åskådare med finländska landslagströjor än med Real Madrid-blusar.

Trängseln i Guggenheim-museet som avtog precis när det drog ihop sig till uppkast i Finlands match.

Det faktum att man när som helst på dygnet på valfritt tunnelbanetåg kunde höra en passagerare spontant yla som en varg, och utan undantag få några ylanden till svar.

Ingen kunde ta miste: Susijengi var i stan.

---

basket-vm 2014, bilbao, susijengi,
basket-vm 2014, bilbao, susijengi, Bild: EPA basket-vm 2014

Och bäst av allt: Invasionen sköttes genomgående snyggt och stilfullt.

Jag minns när jag första gången satte besparingarna på att resa till ett stort sportevenemang och storögt traskade runt i Bryssel inför matchen mellan England och Tyskland under fotbolls-EM 2000.

Hela Bryssel var en krutdurk. På gatorna hängde tyskar och engelsmän hotfullt beredda att vid minsta provokation ryka ihop. Flaskor och ölstop ven genom luften. Polispådraget var enormt.

Bilbao 2014 var den totala motsatsen.

Glöm för ett ögonblick klyschan om den finländska sportresenären som pissar i knuten, knappt kan stå på benen och bara tar paus i det offentliga spyendet för att hitta någon att slåss med. Glöm den uttjatade klichébilden av finländska turister som köper överprissatta charterresor för att sitta i hotellbaren och klaga över bristen på rågbröd och riktigt kaffe.

Det finns ju en annan minst lika relevant Finlandsbild, som blir allt mer aktuell. Den som fick komma fram i Baskien. Om ett folk som är utåtriktat, språkkunnigt och världsvant. Nyfiket, vänligt och fördomsfritt.

---

basket-vm 2014, bilbao, susijengi,
basket-vm 2014, bilbao, susijengi, Bild: EPA basket-vm 2014

Stämningen under själva matcherna blev något av det mäktigaste jag upplevt. Att spelplatsen var en märkligt konstruerad mässhall med lågt till tak bara förstärkte intrycket.

Jag imponerades under året bland annat av en väsnande vitrysk hockeypublik i Minsk, skrikande svenskar som stödde sina juniorkronor i Malmö och högljudda ryska åskådare i Sotji.

Men då handlade det om hemmafans. Nu var det supportrar som hade rest 3000 kilometer som skapade ett läktartryck som kunde mäta sig med precis alla idrottsevenemang i hela världen.

Om någon för 20 år sedan hade sagt att Finland år 2014 kommer att ha en golfare i världseliten, världens bästa kvinnliga skidskytt, ett OS-guld i skidsprint och medaljer från samtliga stora hockeyturneringar hade åtminstone inte jag sagt emot.

Att Finland utan någon som helst konkurrens hade turneringens bästa supportrar under ett VM-slutspel i basket är däremot en händelseutveckling ingen hade kunnat förutspå. Och för mig det allra mest fascinerande inom finländsk idrott under året som gått.

Inte konstigt om gps:en inte hängde med. Det här fanns inte på kartan.

Christoffer Herberts

Läs om höjdpunkterna som Yle Sportens övriga medarbetare skrivit om:
Mikael Oivos höjdpunkt
Alf Strömbergs höjdpunkt
Niklas Henrichsons höjdpunkt
Magnus Eklövs höjdpunkt
Toni Kallios höjdpunkt
Leif Lampenius höjdpunkt
Kristian Karlssons höjdpunkt
Anki Karhus höjdpunkt
Marianne Nymans höjdpunkt
Janne Karinkantas höjdpunkt
Antti Koivukangas höjdpunkt