Hoppa till huvudinnehåll

"Krångla inte till maten"

Isabella Asplund
Isabella Asplund Bild: Yle/Anna Ruda isabella asplund

Isabella Asplund driver sen i somras en butik i Malax där hon bland annat säljer kött, fisk, grönsaker och bröd. Hennes tips inför nyårsmiddagen är att göra så lite åt maten som möjligt.

- Jag tycker man ska satsa på fina råvaror som man inte behandlar för mycket, säger Asplund.

Asplund tycker också att man ska satsa på fräsch och lätt mat efter all den tunga julmaten.


För nyårsmiddagen föreslår hon rom på toast, snittar eller blinier till förrätt, ett fint kött till varmrätt och något fräscht som till exempel citrusfrukter med vitchoklad till efterrätt.

Många som kommer till Asplunds köttbutik för att handla ber om råd och tips på hur de ska tillreda råvarorna.

- Många är osäkra i köket och jag vill uppmana alla att inte vara så rädda. Det är ju bara mat, hur mycket kan gå fel.

Salt och peppar räcker

Enligt Asplund har man gjort maten för omständlig om man tycker att den inte går att äta när den är färdig.

- Du ska koncentrera dig på dina råvaror. Till kött behöver man inte mer än salt och peppar och ordentlig värme i stekpannan.

Asplund uppmanar också hemmakockarna att använda stektermometer för att veta när köttet är färdigt.

- Jag förstår inte varför man ska börja med partytrick i köket och steka utan termometer om man inte kan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten