Hoppa till huvudinnehåll

Nyåret firas runtom i världen

Den traditionella nyårsbollen på Times Square i New York.
Sänkandet av nyårsbollen på Times Square en tradition i New York. Den traditionella nyårsbollen på Times Square i New York. nyårsboll

Storstäderna i världen firar det nya året med pompa och ståt. Vissa säkerhetsåtgärder har ändå införts för att begränsa människomassorna.

I London har det traditionellt hållits en stor fyrverkerishow som varit gratis för åskådarna. Tidningen The Independent skriver nu att att man i år ska betala 10 pund för inträde på grund av säkerhetsskäl. Ungefär 100 000 biljetter har sålts till evenemanget i centrala London. Ifjol deltog en halv miljon människor och polisen tvingades ingripa då det blev för packat med folk.

Australiens största stad Sydney har traditionellt sett ordnat en av de mest pampiga fyrverkerishowerna i världen. I år överskuggas nyårsfirandet av rädslan för terror, på grund av gisslandramat i Sydney som inträffade strax innan jul.

En beväpnad man höll 17 människor som gisslan på ett café. Två personer dog i gisslandramat. Australiens premiärminister Tony Abbott har upgett att underrättelsetjänsterna noterat en ökad "terrordiskussion" och varnat för att en ny attack är sannolik.

Sydneys borgmästare Clover Moore har ändå lugnat ner invånarna, och försäkrat att de är trygga under nyårsfirandet.

Berlin firar med Hasselhoff-konsert

I Berlin i Tyskland kommer man vid nyårsfirandet att uppmärksamma Berlinmurens fall för 25 år sedan. En stor utomhuskonsert hålls vid Brandenburger Tor där ett av dragplåstren är tv-stjärnan David Hasselhoff.

I New York kommer man som vanligt att släppa ner den lysande nyårsbollen på Times Square inför hundratusentals åskådare.

I Litauen innebär nyåret att man tar i bruk euron. Genast efter midnatt kommer premiärminister Algirdas Butkevičius att lyfta de första eurosedlarna på en bankautomat i huvudstaden Vilnius. Också Estlands premiärminister kommer att delta i festligheterna och lyfta sedlar, skriver det litauiska rundradiobolaget LRT på sin webbplats.

Ön Kiritimati på Stilla havet var först ut med att välkomna det nya året 2015. Det skedde klockan 12 finsk tid. En timme senare var det dags för Nya Zeeland. Klockan 14 finsk tid välkomnade australierna det nya året.

Sist ute med nyårsfirandet är invånarna i amerikanska Samoa. De firar nyår först på torsdagseftermiddagen finsk tid.

Den traditionella nyårsbollen på Times Square i New York.
Sänkandet av nyårsbollen på Times Square är en tradition i New York. Den traditionella nyårsbollen på Times Square i New York. nyårsboll

Tiina Länkinen/ Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes