Hoppa till huvudinnehåll

Partierna prutar på sina valkampanjer

Anna-Maja Henriksson kampanjerar
Anna-Maja Henriksson kampanjerar inför riksdagsvalet 2011. Anna-Maja Henriksson kampanjerar Bild: YLE riksdagsval 2011

Totalt sett bränner partierna mindre pengar på sina kampanjer inför riksdagsvalet 2015 än i det senaste valet 2011. Enligt partierna skräms valfinansiärerna bort av hårda regler kring kampanjpengarna.

Svenska folkpartiets partisekreterare Johan Johansson berättar att det blivit svårare för alla partier att få bidrag till valkampanjerna, också för SFP.

– Både företag och privatpersoner är med försiktiga med att bidra till politisk verksamhet. Så har det varit ända sedan valfinansieringsskandalen 2008, säger Johansson.

För SFP:s del betyder det här att det finns ungefär 140 000 euro mindre att lägga på valkampanjen än det fanns inför riksdagsvalet 2011. Då låg budgeten på 842 000 euro, nu ska 700 000 räcka.

Det här oroar ändå inte Johansson som är optimistisk och ser fram emot ett bra valresultat för SFP:s del.

– Nu gäller det för strategerna på partikanslierna att försöka optimera insatsen och vad man får ut av pengarna. Men med den information jag har nu ser jag fram emot en spännande vår och jag tror att SFP kommer att göra sitt bästa val på länge.

Johan Johansson
SFP:s partisekreterare Johan Johansson. Johan Johansson Bild: Yle johan johansson

SDP:s budget störst – Samlingspartiet sparar

Enligt en undersökning som tidningen Turun Sanomat publicerar i dag har partierna totalt sett mindre pengar att lägga på vårens riksdagsval än för fyra år sedan. Summan av partiernas valbudgetar har gått ner från 6,7 miljoner euro inför valet 2011 till 6,3 miljoner år 2015.

Störst budget har Socialdemokraterna som satsar 1,5 miljoner på valet. Det är 200 000 euro mer än 2011, men enligt partisekreterare Reijo Paananen är ökningen en aning missvisande eftersom partiet räknar budgeten på ett annat sätt inför det här valet.

– Vi satsar nog lite mera på kampanjen i år eftersom vår situation är en annan och vi måste kämpa mycket hårt. Vi satsar lite mera men inte så mycket som de här siffrorna visar, säger Paananen.

SDP:s partisekreterare Reijo Paananen. Bild: Lehtikuva reijo

Också Paananen menar att partierna har det svårare än tidigare att samla ihop pengar på grund av de strängare reglerna kring partiers valfinansiering.

– Förr kunde vi ordna seminarier som drog in en del pengar, men det går inte längre. Vi måste naturligtvis använda det statliga partistödet. Vi har också orgnaniserat lotterier. Det ger inte mycket pengar men alltid är det någontng.

Samlingspartiet, som var störst i det senaste riksdagsvalet, har gjort tvärtom. Deras budget låg år 2011 på drygt 1,6 miljoner euro men i vårens val ska de klara sig på den betydligt mindre summan 1 miljon euro.

I Turun Sanomats undersökning uppgav flera partier att det har blivit svårare att samla in medel för valkampanjerna. Samlingspartiet skyller också på ett minskat partistöd och att partiet inte vill skuldsätta sig inför valet. SDP uppger att speciellt de enskilda kandidaterna har problem med strängare regler kring valfinansieringen. Centern säger sig dra nytta av det höga understödet i de senaste partimätningarna då de söker finansiering.

SDP planerar spendera 1,5 miljoner euro.
SDP planerar spendera 1,5 miljoner euro.

Riksdagsvalet ordnas den 16 april 2015.

Läs också:
Partimätning: Centerns popularitet håller i sig