Hoppa till huvudinnehåll

Puutsi patrullerar under nyårsnatten

Nyårsfirandet 2014
Nyårsfirandet 2014 Bild: Yle söndriga flaskor

Borgå stads ungdomsarbetare har igen jour under nyårsnatten och tar hand om ungdomar som druckit för mycket.

Ungdomsarbetare Marja Lönnroth är en av dem som åker ut med Puutsibilen i Borgånatten, och har varit med om nyårskvällen tidigare.

– Vi kollar hur ungdomarna festar och tittar att allt går lugnt till. Ifall vi ser någon som verkar vara i sämre skick så kan vi föra dem hem, säger Lönnroth.

Bekanta blåa jackor

Ungdomsarbetarna som patrullerar har på sig blåa jackor och rör sig med en röd paketbil med texten Puutsi i gult. Många ungdomar känner redan till Puutsi och vet att vända sig till dem vid problem.

Lönnroth skulle inte säga att det är lätt för ungdomar att få tag på alkohol i Borgå, men de har sina sätt att få tag på spriten.

Festandet är beroende av vädret

Hur mycket de patrullerande ungdomsledarna har att göra under nyårsnatten brukar bero på vädret. Puutsi har jour från klockan 18 på nyårsafton till nyårsdagens morgon cirka klockan 2.

Serviceoperationen Puutsi är en samarbetsform mellan Borgå stad och Borgå evangelisk-lutherska församlingar. Puutsi har som mål att hjälpa unga som har problem. Puutsi har jour på veckosluten och allmänna helgdagar och Puutsis jourhavande är professionella inom ungdomsarbetet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland