Hoppa till huvudinnehåll

Norge öppnar naziarkiven

Nazikollaboratören Vidkun Quislings regering under den tyska ockupationen av Norge. Quisling längst till vänster.
Nazikollaboratören Vidkun Quislings regering under den tyska ockupationen av Norge. Quisling längst till vänster. Nazikollaboratören Vidkun Quislings regering under den tyska ockupationen av Norge. Quisling längst till vänster. Bild: Wikimedia Commons vidkun quisling

I Norge öppnas från och med idag arkiven från den så kallade Landsförräderiuppgörelsen om de norrmän som undersöktes för nazistsympatier för 70 år sedan.

Totalt anklagades 92 000 norrmän för att ha hjälpt tyskarna. Av dem fick 25 000 personer böter, 20 000 dömdes till fängelsestraff och 25 personer avrättades, bland dem Vidkun Quisling som ledde ockupationsregeringen.

Arkiven från utredningarna, som omfattar 1 200 hyllmeter med mappar, har hittills varit öppna endast för forskare och sådan som har berörts av utredningen eller deras närmaste anhöriga.

Den som vill ta del av uppgifterna om någon namngiven person förväntas ändå helst sitta på Riksarkivet och läsa dokumenten.

Enligt historikerna är det bra att arkiven öppnas så att sanningshalten i rykten som har florerat i lokalsamhällena under årens lopp nu kan kontrolleras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes