Hoppa till huvudinnehåll

Ny rättegång mot al-Jazirajournalister i Egypten

Fängslade al-Jazeera-journalisten Peter Greste
Den fängslade al-Jazirajournalisten Peter Greste. Fängslade al-Jazeera-journalisten Peter Greste Bild: EPA/KHALED ELFIQI peter greste

Högsta domstolen i Egypten har bestämt att rättegången mot tre dömda journalister från nyhetskanalen al-Jazira ska tas upp på nytt inom en månad.

De tre journalisterna som jobbat för den engelskspråkiga tv-kanalen är den prisbelönade f.d. BBC-journalisten, australiern Peter Greste, egyptisk-kanadensaren Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed. De har varit frihetsberövade i över ett år i Kairo.

De dömdes i juni till fängelsestraff på sju till tio år för att sprida falsk information till skada för den nationella säkerheten. De dömdes för att ha stött den förbjudna organisationen Muslimska brödraskapet efter att den folkvalde president Muhammad Mursi hade störtats år 2013.

Bevisen saknas

Men under rättsprocessen framkom inga bevis för att de tre journalisterna skulle ha förfalskat information.

Åklagarna har erkänt att det finns en hel del problem med domen, som väckte kritik också internationellt för att vara politiskt betingad.

Över femtio internationella nyhetsorganisationer har fördömt frihetsberövandet. USA:s utrikesminister John Kerry kallar domen skrämmande och omänsklig.

- Den avgörande frågan är att domen som en rutinsak slog fast att al-Jazira utgör en del av Muslimska brödraskapet. Det stämmer inte och det vore olagligt, säger Negad Alborei som är försvarsadvokat för Mohamed Fahmy.

Egyptens anseende har skadats

Domen anses allvarligt ha skadat Egyptens och den nye presidentens anseende.

Egyptens nye president Abdul Fatah el-Sisi tillbakavisade i juni kraven från USA och andra västländer att benåda journalisterna eller omvandla domarna.

I juli förklarade domaren första gången offentligt domarna genom att säga att journalisterna hade förts samman "av djävulen" för att destabilisera Egypten.

Den 20 september tog president el-Sisi ny ställning till domarna.

- Om jag hade varit ansvarig vid tidpunkten för domen skulle jag aldrig ha låtit frågan gå så här långt. Jag skulle ha utvisat journalisterna, sade el-Sisi som också tillade att domstolarna måste vara oavhängiga.

Presidenten är beredd att benåda

Därefter utfärdade president el-Sisi i november en förordning som ger honom rätt att utvisa utländska medborgare som har dömts eller anklagats för brott.

I en intervju för France24 sade han också att han överväger en benådning av de tre journalisterna.

Anhöriga till de tre dömda journalisterna är ändå besvikna över att dessa inte har släppts mot borgen, vilket många hoppats på.

De tre journalisterna kommer att fortsätta att avtjäna sina fängelsestraff tills rättegången tas om.