Hoppa till huvudinnehåll

100-åringar får reseförsäkringar

Lars Holmström i Jakobstad , 89 år gammal, är en flitig resenär
Lars Holmström i Jakobstad , 89 år gammal, är en flitig resenär Lars Holmström i Jakobstad , 89 år gammal, är en flitig resenär Bild: Yle/ Kjell Vikman lars holmström

Försäkringsbolagen beviljar reseförsäkringar åt seniorer i allt högre ålder. Nu får också 100-åringar löpande reseförsäkringar.

Vi lever allt längre och är aktiva långt upp i hög ålder. Det här påverkar inte bara pensionsåldrarna utan också reseförsäkringarna . Tidigare var det vanligt att försäkringsbolagen inte gav en löpande reseförsäkring åt personer som är äldre 75-80 år. Trenden idag är att den övre åldersgränsen går mot 100 år.

- Nog är det en allmän trend att åldersgränserna stiger, efterfrågan ökar, seniorerna kanske tillbringar en del av vintern i varmare länder, säger Johan Back vid försäkringsbolaget Lokal-Tapiola.

Seniorerna är aktiva och reser mycket

Livslängden ökar och pensionärerna idag har det bättre ställt ekonomiskt än tidigare. Språkkunskaperna är också bättre och många vill ta sig fram på egen hand och ordna resan på egen hand, då är en reseförsäkring på sin plats.

- I år har jag varit på ett par längre resor men som tidigare har jag hållit mig inom Europa, säger Lars Holmström (89 år) som fortfarande är aktiv inom yrkeslivet som jurist.

Reseförsäkring är en trygghet

Kostnaden för en reseförsäkring som löper året runt varierar mellan försäkringsbolagen. En senior i åldersklassen 80-90 år kanske hamnar att betala cirka 150 euro i året för en reseförsäkring, en person i medelåldern kanske hälften av den summan.

- Jag har nog kollat varje gång jag är på väg att resa att jag har försäkringarna i skick, säger Lars Holmström.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten