Hoppa till huvudinnehåll

I år får publiken delta i Helsingfors ljusshow

lux helsinki, finlandiahuset,
Heslingfors badar i ljus igen under Lux Helsinki-festivalen. lux helsinki, finlandiahuset, Bild: Lighting Design Collective Helsinki lux helsinki

Den sjunde Lux Helsinki-festivalen satsar på interaktion mellan publiken och verken. Sammanlagt sjutton olika ljusverk visas i Helsingfors centrum under fem dagar.

I programmet ingår bland annat guidade rundvandringar, familjeunderhållning och mycket interaktion mellan verken och publiken.

lux helsinki
lux helsinki Bild: Marita Haukemaa lux helsinki

- Bland annat kommer det att finnas en ledinstallation som reagerar när vatten rör vid den. Men hjälp av fingrar eller penslar kan publiken skapa vattenljusgraffiti, berättar evenemangskoordinator Emma Lumme.

Program för hela familjen

På Annegården får även de allra yngsta delta i ljusfestivalen.

- Barnfamiljer är välkomna att pyssla inomhus och allt som görs inne i byggnaden projiceras ut genom fönstren, säger Lumme.

Varför håller festivalen endast på till torsdagen?

- Vi har prövat på en längre festival, men det har inte fungerat så bra. Folk skjuter upp på att komma och se verken. På det här sättet får vi en intensivare festival med mycket liv och rörelse. Dessutom kostar det att ha människor på arbete under festivalen. Vi vill satsa på konstverken i stället för på infrastrukturen, säger Lumme.

Rekord i år?

Det är den sjunde ljusfestivalen som Helsingfors stad arrangerar. Förra året var det 150 000 besökare på festivalen.

- För varje år har vi fått fler besökare. Vi väntar med spänning på hur det går i år, men det är klart att vi hoppas på rekordmånga besökare, säger Lumme.

Lux Helsinki börjar söndagen den 4.1 och slutar torsdagen den 8.1. Konstverken visas på sammanlagt 13 olika platser i Helsingfors centrum, från innergårdarna i Torgkvarteren till Finlandiahuset. Verken kan ses dagligen mellan 17–22. Verket Unikivia på Annegården kan endast ses till den 7.1.

Läs också: