Hoppa till huvudinnehåll

Lux Helsinki lyser upp vinternatten

Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas för sjunde gången med början på söndag. Festivalen är i år större än någonsin tidigare.

Lux Helsinki har blivit en omtyckt tradition. I mörkaste midvintern är det trösterikt med konstverk som lyser upp staden.

Sammanlagt 17 verk finns utplacerade i centrum, bland annat vid Domkyrkan, Riksdagshuset och Finlandiahuset. Många av verken är interaktiva, vilket innebär att åskådarna får medverka om de har lust. Till exempel i Järnvägsstationen finns en tavla där förbipasserande får måla med en ljuspensel. Verket har tjuvstartat - redan nu är det fritt fram att teckna ljusfigurer på tavlan.

Ett av de mer kontroversiella verken är ljusporträttet Vladimir av konstnären Ville Mäkelä. Verket visar Vladimir Putins ansikte i regnbågsfärger. Konstnären inspirerades av ett möte med en homosexuell rysk kollega som vittnade om hur rädd han är i dagens Ryssland.

- Men verket riktar sig inte mot Ryssland och ryssarna som sådana, betonar Mäkelä.

Han berättar att verket väckte stort intresse också hos ryska åskådare då det visades på en annan utställning i fjol.

- Det är ett interaktivt verk där man ska blåsa liv i Putins ansikte och den ryska publiken var ivrigt med på noterna, säger Mäkelä.

Läs också: