Hoppa till huvudinnehåll

Otur vanligaste orsaken till cancer

Tärningar
Tärningar Bild: Meri Herttua tärningar

Det handlar mycket om otur om en människa drabbas av cancer. Enligt en studie som har publicerats i tidskriften Science beror två tredjedelar av alla cancertyper på slumpmässiga dna-mutationer.

Dåliga vanor och ärftliga faktorer är kända orsaker till att en människa får cancer. Enligt en studie vid Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore står de ändå bara för en tredjedel av de undersökta cancertyperna.

En betydligt vanligare orsak är dålig tur när stamcellerna delar sig. Forskarna studerade 31 cancertyper, bland dem leukemi, cancer i bukspottskörteln och hjärntumör. De märkte att två tredjedelar av dem kunde förklaras med slumpmässiga genmutationer.

– Studien visar att du kan öka risken att få cancer genom rökning eller andra dåliga livsstilsfaktorer. Många cancerformer beror ändå huvudsakligen på otur, genom att du får en mutation i en cancerdrivande gen, oberoende av livsstil och ärftliga faktorer, säger onkologen Bert Vogelstein som är en av forskarna bakom studien till nyhetsbyrån AFP.

"Resultaten bör inte misstolkas"

Forskarna vill ändå understryka att dåliga vanor som till exempel rökning också ökar risken för cancer. Tjocktarmscancer, hudcancer och rökningsrelaterad lungcancer hörde till de cancertyperna som i högre grad påverkas av ärftliga och miljörelaterade faktorer.

- Människor ska absolut inte tolka det här som att de kan fortsätta röka, dricka alkohol och sola helt utan att det har några konsekvenser, säger biomatematikern Cristian Tomasetti som är den andra forskaren bakom studien.

Enligt forskarna är det viktigaste resultatet av studien att man borde bli bättre på att upptäcka cancer i ett tidigare skede.

Bland annat prostatacancer och bröstcancer ingick inte i studien.

Läs också