Hoppa till huvudinnehåll

"Facebook och Twitter tillåter islamofobi"

Twitter och Facebook
Twitter och Facebook Bild: Yle sociala medier

De sociala nätverkstjänsterna Facebook och Twitter reagerar inte på anmälningar om islamofobiska inlägg. Det skriver den brittiska tidningen The Independent med hänvisning till en egen utredning.

Enligt tidningens utredning har antalet meddelanden som kränker muslimer ökat kraftigt den senaste tiden. Muslimer pekas ut som ”våldtäktsmän", "pedofiler" och "jämförbara med cancer”.

Antalet islamofobiska inlägg har ökat efter Islamiska Staten (IS) halshuggningar av britter och andra västerlänningar i Syrien. I det mest extrema fallet kräver skribenten att brittiska muslimer bör avrättas.

Trots att antirasistiska grupper har anmält hundratals islamofobiska meddelanden till Facebook och Twitter har nätverkstjänsterna inte reagerat. I de flesta fall finns inläggen och de konton som har spridit dem fortfarande kvar, skriver The Independent.

På The Independents förfrågan svarade Facebook att tjänsten ”måste hitta rätt balans mellan yttrandefrihet och att upprätthålla en trygg och pålitlig miljö”. Facebook sa samtidigt att man tar bort alla inlägg som ”direkt angriper andra utifrån rastillhörighet" skriver tidningen.

Twitter svarade i sin tur att man granskar allt innehåll som anmäls för att stå i strid mot de regler som förbjuder specifika hot om våld.

"Problematiskt när företag sätter tonen"

Fiyaz Mughal, som arbetar för organisationen Faith Matters som driver en hjälptelefon för människor som faller offer för antimuslimskt våld, är besviken på Facebooks och Twitters attityd. Han tycker det är fel att stora vinstdrivande företag får avgöra tonen i samhällsdebatten.

- Det är moraliskt oacceptabelt att sociala medier som Facebook och Twitter får bestämma vad som vad som är rätt och fel att säga i vårt samhälle när de tillåter inflammatoriska, mycket socialt splittrande och öppet fanatiska åsikter, säger Mughal till The Independent.

Han tillägger att den högerextrema gruppen Britain First (Storbritannien först) har förlitat sig på Facebook för att organisera sina anhängare och sprida enligt honom vilseledande information om islam och muslimer. Mughal tror att motsvarande skriverier inte skulle tillåtas om de gällde svarta eller judar.

Samtidigt har antalet hatbrott mot muslimer ökat kraftigt i Storbritannien. I oktober offentliggjorde Londonpolisen statistik som visade att hatbrotten mot muslimer i London hade ökat med 65 procent under det senaste året.

Läs också:

Twitterarmé sprider IS propaganda