Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket tog över ambulanserna

Ambulansen vid Ekenäs räddningsverk på en av sina första utryckningar.
Yle Västnyland var med då Dick Söderholm och Lilian Sjöberg fick sin första utryckning vid räddningsverket i Ekenäs. Ambulansen vid Ekenäs räddningsverk på en av sina första utryckningar. Bild: Yle/Tove Virta ekenäs brandsstation,Ekenäs

Akutvårdaren Lilian Sjöberg och Dick Söderholm, som är brandman och sjuktransportör, jobbade i fredags sitt första dygn vid räddningsverket i Ekenäs. Från årsskiftet har Västra Nylands räddningsverk tagit över de akuta ambulanstransporterna i Västnyland istället för de privata aktörerna.

Den 31 december 2014 på morgonen tog Västra Nylands räddningsverk över de akuta sjuktransporterna. Lilian Sjöberg har tidigare jobbat på akuten och Dick Söderholm har jobbat på räddningsverket i Esbo. I fredags hade de sitt första arbetsskift på räddningsverket i Ekenäs.

- Vi började klockan åtta och jobbar ett dygn, säger Sjöberg.

Klockan är nu 14 och den ena ambulansen är på utryckning. Deras ambulans står kvar i garaget, omringad av stora brandbilar, en båt och en hävare, det vill säga skylift.

Dick Söderholm och Lilian Sjöberg är på sitt första arbetspass för ambulansen vid Västra Nylands räddningsverk.
Dick Söderholm och Lilian Sjöberg under sitt första skift. Dick Söderholm och Lilian Sjöberg är på sitt första arbetspass för ambulansen vid Västra Nylands räddningsverk. Bild: Yle/Tove Virta dick söderholm,Ekenäs

Peter Blåberg är från och med nu förman inte bara för brandmännen i Ekenäs utan också för ambulanspersonalen. Han konstaterar att allt förstås är nytt men att det har gått bra.

- Det blir en lite större organisation av det hela.

Två ambulanser och fem personer per skift kom till. Dessutom jobbade förut bara män vid brandstationen, nu ska tjejerna få sin plats i både bad och bastu. En del förändringar har gjorts vid brandstationen, rummen omfördelades och man såg över garaget.

- Tillvidare har vi nog plats för alla, skrattar Blåberg.

Åtta bilar

Peter Blåberg är förman vid räddningsverket i Ekenäs, nu för både brandmännen och ambulanspersonalen.
Peter Blåberg är nu förman både för brandmännen och ambulanspersonalen. Peter Blåberg är förman vid räddningsverket i Ekenäs, nu för både brandmännen och ambulanspersonalen. Bild: Yle/Tove Virta förman,Ekenäs

- Övergången har varit lyckad, säger förstavårdsmästare Terhi Virtanen som fungerat som projektledare för att starta upp den nya ambulansverksamheten.

Nu finns 2 ambulanser i Ekenäs, 1 i Karis, 1 i Ingå och 2 i Hangö. Alla står i beredskap dygnet runt utom den ena i Hangö som endast fungerar dagtid, det vill säga 12 timmar i dygnet.

- Det finns också två reservbilar, den ena står i Karis eftersom där finns gott om plats i garaget och så finns en annan i Hangö, säger Virtanen.

Endast i Ingå byggs nytt

Alla bilar har fått plats i räddningsverkens nuvarande garage, såsom i Ekenäs och personalen har rum på alla platser förutom i Ingå, där väntar man ännu på att flytta in. Den barack som skulle stå färdig blev försenad och nu är personalen tillfälligt inhyst. Men baracken har nu kommit och installationsarbetet har påbörjats, det ska pågå några dagar.

Vad betyder vårdnivå?

Den som arbetar på vårdnivå i ambulans får utföra mer krävande vårdåtgärder jämfört med den som arbetar på basnivå.

Den som arbetar på vårdnivå kan exempelvis i mycket större utsträckning ge läkemedel åt patienter enligt skriftliga anvisningar eller anvisningar från en läkare. Den som arbetar på basnivå får bara ge patienterna några enstaka läkemedel.

De västnyländska akuttransporterna är nu alla på vårdnivå, utom den som verkar dagtid i Hangö.


På de andra orterna har man gjort mindre förändringar. I Karis väntar man på att en ny brandstation ska byggas, den borde stå klar år 2016. Där har man försökt bygga om så lite som möjligt eftersom tiden i den tillfälliga brandstationen inte kommer att vara så lång.

Sammanlagt anställdes 52 personer inför årsskiftet, varav 28 var personer med utbildning på vårdnivå och 10 på basnivå. 13 brandmän anställdes också. Det var många gånger fler sökande än det fanns tjänster.

Fältcheferna, som leder arbetet, är fortfarande anställda av sjukvårdsdistriktet. De är stationerade i Lojo.

Första utryckningen

Vissa synergieffekter kan man ha av att jobba tillsammans. Brandmännen kan exempelvis vid behov hjälpa ambulanserna med första delvård innan de kommer fram. Utbildningstillfällen kan ordnas gemensamt och här i Ekenäs har man fått in fler bilar i samma garage.

Det kommer plötsligt ett meddelande i ambulansradion som Lilian och Dick genast reagerar på. Den första utryckningen för dem är ett faktum.

På ett ögonblick är skorna på, adressen hittad i navigatorn och de sitter i bilen. Ambulansen, en splitterny Mercedes, startar med ett dån och blåljusen läggs på.

Allt har gått på kanske 30 sekunder. Ambulans nummer LU 3211 åker ut genom garagedörren. På bakluckan står Pelastuslaitos- Räddningsverket.

Läs mera:
17.12.2014 Försenade ambulansbaracker i Ingå
3.11.2014 Besvär mot att räddnigngsverket skulle ta över
21.5.2014 Nya fältchefer