Hoppa till huvudinnehåll

Butiker håller öppet på trettondagen

Hansatorget i Åbo
Arkivbild. Hansatorget i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström hansa i åbo,Åbo

Många affärer håller öppet på trettondagen.

Affärerna inom Åbo stads område samt affärerna i anslutning till köpcentret Mylly och vid Itäniityntie i Reso har ansökt om undatagslov för att kunna hålla öppet. De flesta butikerna har öppet klockan 12-18.

Enligt Timo Palviainen, verkställande direktör för köpcentret Hansa i Åbo centrum, har trettondagsförsäljningens betydelse minskat. I och med att allt flera butiker ansöker om undantagslov och har öppet liknar försäljningen mest en helt vanlig söndag.

För övrigt har det varit rätt så mycket kunder i rörelse efter julen, berättar Palviainen. Men ifall besökarmängden avspeglas i försäljningssiffror klarnar först i ett senare skede. Att mängden ryska turister minskat oroar inte Palviainen.

-Turister, både ryska och svenska, kan bidra med ett välkommet tillägg i försäljningen. Men det är nog den inhemska marknaden som är viktigast för oss, säger Palviainen.

Idrotta på trettondagen

Många barn som skrinnar.
Arkivbild. Många barn som skrinnar. Bild: Yle/ Lone Widestam skrinnare,barn (familjemedlemmar),is,ice skating tour

Åbo stad arrangerar ett vintersportevenemang för hela familjen på Barkplanen på trettondagen. Under dagen kan man pröva på olika grenar som ringette och ishockey, delta i limbo- och hockeytävlingar samt testa på olika typers skridskor. Arrangörer är Åbo stads idrottscentral i samarbete med Finlands skridskoförbund och idrottsföreningar. Inträdet till planen är fritt under evenemanget. Programmet hittar du här (på finska).

Invånare i Pargas får ännu vänta på att åka skridskor utomhus. Banorna i Pargas centrum och i skärgården kommer att sättas i skick under nästa vecka. Skridskobanan i Pargas ishall har öppet som vanligt.

Skidspåren i Åbo är tillsvidare inte i bruk. Impivaara simhall är öppen klockan 9-16 på trettondagen, men motionsgrupperna håller paus i programmet.