Hoppa till huvudinnehåll

Fetma vanligt bland stadens anställda

Medleåldersfetma är ett stort problem bland Helsingfors stads anställda. Det visar en doktorsavhandling som Yle Helsinki rapporterar om.

Nästan alla stadens anställda går upp i vikt när de når medelåldern. Och en fjärdedel får så stora problem av viktökningen att det påverkar deras arbete.

- De anställda rör på sig mycket mindre på fritiden än tidigare, men också i arbetslivet finns det en del faktorer som påverkar. De anställda mår dåligt på grund av nattskift, oregelbundna arbetstider och bortfallna lunchpauser och det i sin tur ökar risken för viktökning, säger arbetshälsovårdsläkaren Eira Roos som har gjort doktorsavhandlingen.

Arbetsgivaren måste bära sitt ansvar

De anställda tillbringar en tredjedel av sin vardag på arbetsplatsen och därför har arbetsgivaren en viktig roll i upprätthållandet av arbetsförmågan bland de anställda.

- Å ena sidan skulle man kunna ordna till exempel promenadmöten, eller planera arbetsplatsen så att personalen skulle ta trapporna i stället för hissen. Å andra sidan måste fysiskt hårt arbete balanseras med tillräckligt mycket vila, säger Roos.

Doktorsavhandlingen bygger på en studie som följt stadens anställda i sju års tid. I studien har man jämfört de anställdas hälsotillstånd, sjukfrånvaro och sjukpensioneringar. Kring 7 000 anställda deltog i studien.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen