Hoppa till huvudinnehåll

Korpoplanen: Snart är eländet över

strandplanen i korpo är snart klar
Korpos strandplan har stötts och blötts i åratal. strandplanen i korpo är snart klar Bild: Yle/Johanna Ventus strandplanen i korpo

Ett arbete som startade redan 1997 närmar sig slutet. Snart torde Korpo norra strandgeneralplan komma ikraft.

Den har blivit en riktig långkörare, arbetet med Korpo norra strandgeneralplan. En jobbig och frustrerande sådan för både markägare och kommunen. Eller kommunerna, eftersom arbetet började redan i självständiga Korpo kommuns regi.

Men nu är förverkligandet närmare än någonsin. Efter otaliga turer med besvärsrundor, domstolshävande och annat talar nu det mesta för att läget i Korpo så småningom normaliseras.

I december godkände Pargas stadsfullmäktige planen och om ingen besvärar sig når den laga kraft efter att besvärstiden går ut den 15 januari. Ännu har inga besvär lämnats in till Åbo förvaltningsdomstol, men det finns gott om tid.

– Jag måste nog medge att vi skulle vara överraskade om inga besvär kom in. Det berör ändå 2 500 markägare och det är ganska omöjligt att göra en plan som alla skulle vara nöjda med, säger Pargas vikarierande planläggningschef Turkka Michelsson.

– Jag ser fullmäktiges godkännande som beslutsfattarnas vishet. De förstår att om man jobbat på planen i 14–15 år och myndigheterna många gånger gett grönt ljus, så kan den ju inte längre vara så dålig.

”Never ending story”

En av dem som väntat på planens godkännande i åratal är Frej Mattsson. Han har i snart sju år haft tre byggfärdiga stockhus liggande under presenningar på sin tomt på Bockholmen, men inte lyckats få byggnadslov.

– Jag har väntat på det här som kon på sommaren. Hittills har jag bara fått tji, det har grämt mig länge och väl. Det är ett never ending story hela eländet, säger Mattsson.

Mattsson är väldigt kritisk till hela processen som stannat upp gång på gång och hämmat utvecklingen i Korpo. Han kan inte förstå att det gått så långsamt.

– Det lämnas in x-antal anmärkningar som kan vara hur pyttesmå som helst och de tar oerhört länge att behandla. Det är oacceptabelt att det går såhär många varv och på nytt och på nytt och på nytt, kritiserar han.

– Det som stör allra mest är att det här går stick i stäv med när man talar så mycket om att skärgården avfolkas och att man borde få människor dit. De politiska besluten är helt snedvridna – vill man ha folk till skärgården ska sådana här processer vara snabbare.

Om allt går som väntat ska ändå Frej Mattssons pina snart vara över. Ritningarna är klara och inom en vecka av att planen når laga kraft skickas bygglovspappren in.

Planläggningschef Turkka Michelsson tror att strandplanen snart är ikraft. Bild: Yle/Marie Söderman planläggningschef

Ingen önskebrunn

När planen fanns till påseende för några år sedan lämnades 139 anmärkningar in. Främst är det markägare som anser de får för lite byggrätt eller grannen för mycket.

Turkka Michelsson menar att strandplanen kan komma ikraft även ifall besvär lämnas in. Ifall de berör endast till exempel en enskild tomt, godkänns planen till alla andra delar än just den tomten.

– Det är väldigt sorligt med tanke på helheten om någon besvärar sig över någon så allmän sak att det påverkar hela planen. Då blir den obekräftad och dess öde öppet. I värsta fall blir en sådan plan aldrig klar, säger Michelsson.

– Då planen läggs fram på nytt är det typiskt att människor upplever att nu öppnas igen samma önskebrunn, att dit bara med nya önskemål. Vi måste sedan ta ställning till alla, behandla och svara dem – halvfärdiga planer är väldigt tidskrävande. Och dyra.

Korpo norra strandgeneralplan gäller trots namnet största delen av Korpo, endast skärgården nedan är utanför.

Läs också:
Grönt ljus för Korpoplanen
Fynd kan försena strandplanen i Korpo
Korpoborna kan få säga sitt om strandplanen
Strandplaner diskuterades i Pargas

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland