Hoppa till huvudinnehåll

Terrorister ska jagas på brittiska daghem

Dagispyssel
Personalen ska lära sig känna igen tecken på osunt beteende. Dagispyssel Bild: Yle/Philip Stenkula folkhälsans eftis på vårdbergsgatan

Brittiska barnskötare ska i framtiden rapportera till regeringen om potentiella blivande terrorister, enligt ett lagförslag. Rapporterna ska gälla alla småbarn som kan vara i riskzonen för att bli terrorister. Kritikerna menar att förslaget är kontraproduktivt.

Det brittiska inrikesministeriet föreslår att daghemspersonal och registrerade barnskötare ska ha en skyldighet att informera regeringen om alla barn som riskerar att radikaliseras. Det skriver den brittiska tidningen The Telegraph.

Förslaget är ett led i regeringens försök att stärka terrorbekämpningen i landet. Det skulle innebära att personal från daghemsnivå till universitetsnivå har en skyldighet att "förhindra att människor dras in i terrorism".

Personalen i daghem och skolor skulle få specialutbildning för att lära sig känna igen tecken på att ett barn riskerar att bli terrorist.

Enligt en talesman för det brittiska inrikesministeriet är tanken att barnen ska lära sig brittiska värderingar. Om personalen märker att ett barn visar tecken på att ha osunda värderingar som kan leda till radikalisering ska det rapporteras.

- Vi vill att barnskötare reagerar om de observerar oroväckande beteenden hos barn, säger talesmannen.

Enligt The Telegraph kan det till exempel handla om att ett muslimskt barn berättar för en lärare att alla som inte är muslimer är onda.

Förslaget får kritik

Kritikerna ifrågasätter hur övervakningen på daghem ska ske i praktiken och vad exakt personalen förväntas rapportera om.

- Ska de ange ett litet barn som kommer till daghem och prisar en predikant som bedöms som extrem? Det går inte att genomföra, säger den konservative parlamentsledamoten David Davis till The Telegraph.

Många kritiker menar att idén är ogenomförbar och varnar för att lärarna riskerar att bli regeringens spioner.

- Vi kan inte stoppa terrorismen genom att göra våra lärare och barnskötare till en armé av ofrivilliga spioner, säger Isabella Sankey vid människorättsorganisationen Liberty till The Telegraph.

Enligt Sankey är förslaget kontraproduktivt eftersom regeringen skulle spela terroristerna i händerna.

- Det kommer bara att så frön av misstro och utanförskap från unga år, säger Sankey till The Telegraph.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes