Hoppa till huvudinnehåll

Om att gömma pengar och blotta fördomar

Ett par i bh:n, någon i skon, några i plånboken så att det verkar som om det var allt och resten in bland böckerna. Sedlar alltså.

Jag landar i morgon i ett mörkt Entebbe. Efter att ha rest hela dagen måste jag ännu skaffa mig visum på flygplatsen innan jag kan ta mig till Kampala.

På resor är jag känd som den som har taggarna ute och ser varje okänd som en potentiell lurendrejare, en egenskap jag inte alls tycker om.

En trött, liten, blond typ med en ryggsäck som väger mer än hon själv och som inte har en aning om vart hon är på väg är det ypperliga rånoffret. Men som tur kommer Mr. Fred och möter mig på flygplatsen och för mig till min lägenhet, där min isländska rumskompis tar emot mig.

Ändå är jag paranoid. Jag måste ha en del kontanter med mig eftersom visumet kostar och det inte finns garanti för att mitt kort fungerar. Genast märkte jag hur fördomarna kom krypande vad beträffar den nattliga säkerheten i ett afrikanskt land.

På resor är jag känd som den som har taggarna ute och ser varje okänd som en potentiell lurendrejare, en egenskap jag inte alls tycker om. Men det är klart att man inte ska ha alla ägg i samma korg, för om man skulle ha otur och bli rånad så är det bra att ha pengarna på olika ställen och tillräckligt mycket i plånboken så att rånarna nöjer sig med det.

Gällande fördomarna är det första steget att inse att man har dem. Då kan man småningom börja bearbeta dem. För när det kommer till kritan – vem hjälper de lokala om olyckan är framme?

Den snorkiga mzungun som irriterat ignorerat de glada hälsningarna på gatan, eller västerlänningen som varje dag enligt lokal sed hälsat på människorna i grannskapet, trots att munnen hunnit bli torr av hejrop på den korta vägen till kontoret?

Med det menar jag inte att man ska vara naiv. Mitt nya motto är att med bondförnuft och några leenden kommer man långt.

Liselott Lindström frivilligarbetar som informatör för Finlands Flyktinghjälp i Kampala, Uganda. Finlands Flyktinghjälp stöder flyktingar och invandrare för att de aktivt ska kunna ta del av vardagen och samhället.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes